Όταν το Box Office του σημερινού σινεμά, χτίζεται πάνω στις φήμες

Τα νέα για το καινούργιο Matrix που κανείς δεν ξέρει αν ισχύουν, ή απλώς θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν;

Όταν ένα αριστούργημα λαμβάνει τέλος, τότε απλώς δεν το αγγίζεις ξανά. Πες το «κληρονομιά», πες το «πρεστίζ», κάποιες ταινίες απλώς δεν κάνει ούτε καν να σκεφτόμαστε να λάβουν reboot ή απλώς να συνεχιστεί η ιστορία τους. Στην  περίπτωση του «Matrix» ωστόσο η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική.

Όταν η πρώτη ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες άλλαξε μια για πάντα η ιστορία του κινηματογράφου. Τα ειδικά εφέ έγιναν συνώνυμα των blockbuster ταινιών, η φαντασία άρχισε να ξεπερνά την υπερβολή και ο Neo εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο τιτάνα και από τον Thanos στα Avengers.

 

 

Το πρώτο φιλμ ήταν κάτι εντελώς extreme για τα δεδομένα της εποχής, όπως ήταν για παράδειγμα το «2001: A Space Odyssey» για τα 60’s και το «Star Wars» για τα 70’s και 80’s.  Σε αντίθεση όμως με το franchise του εμπνεύστηκε ο George Lucas -που συνεχίζει μέχρι σήμερα- τα δύο επόμενα κεφάλαια της τριλογίας των Wachowskis δεν είχαν την ίδια απήχηση με την πρώτο. Για την ακρίβεια όποιος παρακολούθησε τα «Matrix Reloaded» και «Matrix Revolutions» περισσότερο… μαρτύριο ένιωθε παρά κινηματογραφική απόλαυση.

Διαφωνεί κανείς ότι το «Matrix» ήταν το πλέον πρωτοποριακό φιλμ των τελευταίων ετών;

Παρά το άδοξο φινάλε και τη μέτρια κατάληξη, το Matrix συγκαταλέγεται στις ιστορικές ταινίες του σινεμά και θεωρείται ως ένα από τα πλέον κλασικά έργα όλων των εποχών. Τόσο δυνατό.

 

 

 

Στην εποχή όμως των reboots

…μια τέτοια εποποιΐα δεν γίνεται να μείνει εκτός συζήτησης, ειδικά από τη στιγμή που ο Keanu Reeves είναι ξανά στο επίκεντρο λόγω «John Wick». Και για να είμαστε ειλικρινής, τι καλύτερο από το να επιστρέψει στον ρόλο που τον ανέδειξε, τώρα που βιώνει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του –εφόσον βεβαίως υπάρχει ένα καλό σενάριο και πλοκή από πίσω-. Ωστόσο με βάση τα όσα ακούγονται για τη νέα ταινία, ο Εκλεκτός-συνυφασμένος με το πρόγραμμα που εκμεταλλεύτηκε την ανθρωπότητα, δεν είναι μέσα στα πλάνα για βασικός ήρωας και ενδέχεται να μην βρίσκεται καθόλου στο κάδρο.

Για την ακρίβεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Wachowskis να μην ετοιμάζουν τη συνέχεια της ιστορίας αλλά reboot του franchise, δηλαδή «φτου και από την αρχή». Πάει το πρόγραμμα που ήξερες, delete ο Μορφέας του Lawrence Fishburne, παρελθόν η Trinity, «σκότος» στον ορίζοντα και χωρίς νόημα το ξύλο μεταξύ Neo και Agent Smith.

Διότι από αυτά που μάθαμε έρχεται νέος Neo και θα τον υποδυθεί ο Michael B. Jordan (Adonis Creed στο «Creed», Killimonger στο «Black Panther»).

 

Είτε σου αρέσει ο Jordan, είτε όχι το θέμα είναι ότι οι πιο σκληροπυρηνικοί φαν της ταινίας έχουν αρχίσει να απελπίζονται. Η αιτία; Βλέπουν το άλλοτε αριστούργημα να «γκρεμίζεται» μπροστά στα μάτια τους. Και το χειρότερο; Τον ήρωά τους να αλλάζει μορφή.

Εκτός και αν όλα αυτά είναι παιχνίδια αποπροσανατολισμού…

 

Η ελπίδα να μας λένε ψέματα

Σε μια εποχή που το ίντερνετ δεν ήταν ακόμα τόσο διαδεδομένο, απλώς περίμενες ένα τρέιλερ για να πάρεις μια πρώτη γεύση από το φιλμ, ύστερα άλλο ένα δεύτερο και τέλος απλώς ήσουν στην αναμονή για την μεγάλη πρεμιέρα προκειμένου να αρχίσεις τις συζητήσεις. Αυτά όμως στην πορεία άλλαξαν.

Η σιγή και η αναμονή, έδωσαν τη σκυτάλητους σε ένα ατέρμονο «πανηγύρι», γεμάτο παρασκήνια και τα leaks για την υπόθεση –όπως αυτά που ζήσαμε στο «Game of Thrones»-  την περίοδο των γυρισμάτων, σε τέτοιο βαθμό που οι σκηνοθέτες έπρεπε να παίξουν ταυτόχρονα και τον ρόλο του σωματοφύλακα για το έργο τους.

Το ψέμα και ο αποπροσανατολισμός έγινε μέρος της κουλτούρας των ταινιών και των πιο διάσημων τηλεοπτικών σειρών δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο πρεστίζ και traffic γύρω από τις παραγωγές. Μπορεί να ξεχάσει κανείς τη σιγή ιχθύος που τηρήθηκε στο «Avengers: Endgame», όπου σχεδόν ένα μήνα πριν την πρεμιέρα ούτε τρέιλερ δεν είχαμε δει, ούτε τίτλο γνωρίζαμε παρά μόνο φήμες οι οποίες δεν είχαν καμία βάση.

Τον σκοπό τους ωστόσο τον πετυχαίνουν και με το παραπάνω. Οι θεατές «βασανίζονται», οι φήμες κυκλοφορούν αλλά η υπόθεση προστατεύεται σαν επτασφράγιστο μυστικό. 

 

 

Στο δια ταύτα όμως...

To αν τελικά πρέπει να γυριστεί ξανά το «Matrix» είναι πραγματικά κάτι εντελώς υποκειμενικό. Αν ρωτάς τη γνώμη μου, εν έτει 2019 και στην εποχή του διαδικτύου, ο κόσμος θα καταλάβει πολύ περισσότερο το νόημα της ταινίας, θα μπει σε περισσότερο προβληματισμό  για τους ιούς του κυβερνοχώρου -στην περίπτωση της ταινίας ο Agent Smith του Hugo Weaving- σε αντίθεση με το μακρινό 1999 όπου για να συνδεθείς στο ίντερνετ περίμενες να κοπεί η τηλεφωνική σύνδεση και δεν υπήρχε καν το WiFi.

Ωστόσο ακόμα και έτσι μοιάζει αδιανόητο να γυριστεί ταινία «Matrix» με άλλο Neo από αυτόν που αγαπήσαμε. Διότι μπορεί ο Keanu Reeves να είναι πλέον ο John Wick, αλλά ο Neo δεν έπαψε ποτέ να είναι ο Keanu.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×