Jet Li: Η επιστροφή ενός πραγματικού μαχητή της ζωής

Ο υπερθυροειδισμός δεν ήταν αρκετός για να γονατίσει έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή martial artists.

Δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ήταν η πρώτη ταινία που είδα με τον Jet Li, αλλά σίγουρα δεν ήταν από εκείνες που γύρισε ως πιτσιρικάς στο Χονγκ Κονγκ. Ίσως να ήταν το τέταρτο Φονικό Όπλο ή το Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει. Πολύ Χόλιγουντ, πολύ ατμόσφαιρα και σίγουρα πολύ ξύλο σε φαντασμαγορικά επίπεδα. Όμως αν σκεφτεί κανείς ότι η δική μας  η γενιά δεν είχε κάποιον ουσιαστικό εκπρόσωπο πολεμικών τεχνών στη μεγάλη οθόνη από την δεκαετία του 90 και έπειτα (σ.σ.: και όχι, δεν βάζουμε μέσα τον Steven Seagal), η άφιξη του Jet Li ήταν καλοδεχούμενη. Η πρόσφατη του εμφάνιση στο Mulan της Disney μπορεί να μην αυτή που θα θέλαμε να δούμε, αλλά ήταν «καλά νέα». Για την υγεία του και για τον ίδιο. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

 

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, ο Jet Li ανήκει στη νεότερη γενιά μαχητών του wushu, δηλαδή των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών κατευθείαν από την Κίνα. Από τα 12 του μόλις χρόνια, αγωνιζόταν σε πρωταθλήματα και κατάφερε να κερδίσει αντιπάλους πολύ μεγαλύτερους από την ηλικία του. Ήδη μέχρι τα 18 του, ο Jet Li μετρούσε 18 χρυσά μετάλλια, προσκλήσεις σε παγκόσμια events πολεμικών τεχνών και προτάσεις για συμμετοχή σε ταινίες πολεμικών τεχνών του Χονγκ Κονγκ. Αν σκεφτεί κανείς πως παρόμοια πορεία ακολούθησαν κινηματογραφικά άνθρωποι σαν τον Bruce Lee, τον Jackie Chan, τον Sammo Hung και τον μεταγενέστερο Donnie Yen, η πορεία του Jet Li είχε δει στρωθεί με κόκκινα χαλιά. Και με μία πολύ βασική λεπτομέρεια που τον ξεχώριζε από όλους τους  άλλους της γενιάς του. Μπορούσε να παλέψει.

Ο Jet Li έχει εκπαιδευτεί πάνω σε συστήματα Changquan και Fanziquan, έχει μελετήσει το περίφημο Eagle’s Claw που θεωρείται μία από τις πιο παραδοσιακές τέχνες, το Praying Mantis Style του παραδοσιακού κουνγκ φου, ενώ γνωρίζει και παραδοσιακά όπλα. Ήταν ένας άντρας που προοριζόταν να γίνει πολεμική μηχανή και βρήκε διέξοδο για τον χώρο του θεάματος. Παρότι ωστόσο το Χόλιγουντ αγαπάει την υπερβολή ακόμη και στις πολεμικές τέχνες, ο Jet Li ξέρει να χτυπήσει, να παλέψει να ξεχωρίσει. Ωστόσο μετά την καθιέρωσή του ως νέο μεγάλο όνομα του κουνγκ φου, μαζί με την επιτυχία του Χόλιγουντ του χτύπησε την πόρτα και ο υπερθυροειδισμός.

Θυμάμαι σαν χθες εκείνες τις φωτογραφίες που τον έδειχναν αδυνατισμένο και υπερβολικά γερασμένο. Για κάθε άνθρωπο μία τέτοια εικόνα πονάει, αλλά όταν γνωρίζεις την δύναμη και την ταχύτητα που έχει αγγίξει ως μαχητής, είναι ακόμη πιο άσχημο να τον βλέπεις στα πρόθυρα να καταλήξει σε καροτσάκι. Γιατί σύμφωνα με τους γιατρούς, εκεί προοριζόταν να καταλήξει. Σταμάτησε τις επίπονες ασκήσεις και αφιερώθηκε στον διαλογισμό, όπου σαν Βουδιστής μοναχός ασκούσε την πίστη του από την αρχή της ζωής του. Σε συνδυασμό με την προσεγμένη διατροφή, ο Jet Li κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάστασή του και ήταν πριν δύο χρόνια που ξεκίνησε να κάνεις κάποιες μικρές συμμετοχές σε ταινίες με στόχο να μαζέψει λεφτά για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και εδώ έρχεται η σημαντικότερη πτυχή του.

 

Ο Jet Li, παρότι αντιμετώπισε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση στην υγεία του, δεν σταμάτησε λεπτό τις φιλανθρωπίες και δεν έβαλε ούτε μία στιγμή στην άκρη το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπο. Μία από τις πιο γνωστές του ενέργειες, είναι για τον Ερυθρό Σταυρό που τελεί χρέη Πρέσβη Καλής Θελήσεως, ενώ από το 2004 υπολογίζεται ότι έχει δώσει σε φιλανθρωπίες τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια. O λόγος που επέλεξε να εμφανιστεί στο Mulan, ήταν μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι στις κόρες του που λάτρεψαν την original ταινία. Όμως αυτή η ανανεωμένη εμφάνιση του Jet Li και ειδικά στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας, όχι μόνο τον έδειξε σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αλλά γέμισε και όλους εμάς με ελπίδες ότι ίσως ξαναδείξει τα ταλέντα του σε μία νέα ταινία. Ο Jet Li είναι πλέον 57 χρονών, αλλά αυτό δεν εμπόδισε και τον 68χρονο Sammo Hung να πρωταγωνιστήσει πριν λίγο καιρό στο Bodyguard – όταν μάλιστα ο τελευταίος θεωρείται ένας από τους άριστους γνώστες του wing chun.

Είμαι βέβαιος ότι μέχρι σήμερα, παρότι έχει πάθει αρκετούς και σοβαρούς τραυματισμούς, ο Jet Li έχει κερδίσει τις περισσότερες από τις μάχες που έχει δώσει. Αυτή όμως η νίκη είναι η πιο γλυκιά από όλες. Είναι μία διαρκής αναρρίχηση, μία επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής, όποια μορφή και αν έχει πλέον αυτή. Γιατί εκτός από μαχητής είναι και επαγγελματίας, είναι και πατέρας και, φυσικά, άνθρωπος. Μπορεί όλη αυτή η περιπέτεια να άλλαξε την κοσμοθεωρία του, αλλά έχει αξία να γνωρίζουμε πως δεν το έβαλε κάτω. Γιατί απλούστατα παραμένει ένα φωτεινό παράδειγμα και ειδικά για όλα όσα έκανε κατά την διάρκεια της ασθένειάς του. Ο Jet Li δεν σταμάτησε λεπτό να σκέφτεται τους τριγύρω του, όταν θα μπορούσε να ασχοληθεί μόνο με τον εαυτό του. Και αυτό θέλει δύναμη που δεν την βρίσκεις ούτε στον πιο ικανό μαχητή εκεί έξω.

 

Καλώς μας ήρθες και πάλι.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×