Ο μύθος του Chamberlain δεν «έσβησε» ποτέ

Τα 21 χρόνια από την ημέρα που αποφάσισε να βάζει 100άρες στον παράδεισο δεν είναι τίποτα σε σχέση με όλα όσα πρόλαβε να κάνει επί Γης.

Έχοντας χάσει πλήρως στις μέρες μας, τις έννοιες των λέξεων και των δεδομένων, βιαζόμαστε να «βαφτίσουμε» -για χάρη πρόσκαιρων κερδών- πρόσωπα και καταστάσεις με τρόπο που δεν τους αρμόζει. Με τρόπο που δεν τους αξίζει. Με επίθετα που δεν είναι απλά υπερβολικά, για ότι έχουν κάνει ή ότι έχουν καταφέρει. Αλλά είναι από παραπλανητικά έως ψευδή.

Και εξηγούμαστε. Στα δεκάδες αφιερώματα που διαβάζουμε κατά καιρούς για διάφορους αθλητές, μουσικούς, πολιτικούς (ή ότι άλλο θέλετε εσείς) πόσες και πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει τον χαρακτηρισμό «μύθος»; Δηλαδή αν όλοι εκείνοι που με τόση ευκολία «βαφτίζουμε» μύθους τότε ο Wilt Chamberlain, τι ήταν;

 

 

Ο άνθρωπος που δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για τα μπασκετικά του κατορθώματα, αλλά γενικότερα για τον τρόπο ζωής του. Για την στάση του απέναντι στην ζωή, για το life style του κάτι παντελώς άγνωστο εκείνη την εποχή. Ο τύπος ήταν μύθος. Ήταν βεντέτα. Ήταν rock star. Αν δεν έπαιζε μπάσκετ και με τόσο «εξωγήινο» τρόπο, λογικά θα ήταν μέλος των Rolling Stones. Τέτοιος τύπος ήταν ο Chamberlain.

 

Ρεκόρ ακόμα και στον ύπνο του

Έκανε ρεκόρ από την ώρα που ξύπναγε μέχρι την ώρα που έπεφτε και πάλι στο κρεβάτι. Ή όπου αλλού κοιμόταν. Τουλάχιστον έτσι θρυλείται, τουλάχιστον έτσι παραδέχτηκε ο ίδιος. Έστω και αν προς την «δύση» της ζωής του άλλαξε λιγάκι την εκδοχή.

Ιδού και οι αριθμοί του: Έπαιξε συνολικά σε 1.045 αγώνες του ΝΒΑ πέτυχε 31.419 πόντους, μάζεψε 23.924 ριμπάουντ και μοίρασε 4.643 ασίστ! Τα ρεκόρ του (στο μπάσεκτ) ήταν συνολικά  63 και δύσκολα θα σπάσουν! 50,4 πόντοι μέσο όρο σε μια σεζόν, 22,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε μια σεζόν, οι 100 πόντοι σε έναν αγώνα (στο αλησμόνητο 169-147 των Φιλαδέλφεια Γουόριορς ενάντια στους Νικς της Νέας Υόρκης), τα 55 ριμπάουντ σε έναν αγώνα, οι 65 πόντοι που έχει σκοράρει 15 φορές, οι 50 πόντοι που έχει σημειώσει 118 φορές, είναι τα σημαντικότερα από αυτά.

 

 

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά. «Έχω πάει με  20.000. Δεκατέσσερις σε μία νύχτα, με εννέα παντρεμένες και οι περισσότερες λευκές» είχε εξομολογηθεί στις σελίδες της βιογραφίας του, χωρίς κόμπλεξ και κυρίως χωρίς προβληματισμό. Βέβαια τότε οι ατάκες αυτές είχαν σηκώσει πλήθος αντιδράσεων με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξει τρόπον τινά τις δηλώσεις του.

«Αν αδίκησα τις γυναίκες φίλες μου. Σεβόμουν απόλυτα τις γυναίκες.  Πέντε μάλιστα κέρδισαν την καρδιά μου, αλλά όχι τόσο για να τις παντρευτώ.  Στα παιδικά μου χρόνια μεγάλωσα με τη μητέρα μου και τις έξι αδελφές μου.  Ποτέ δεν θα υποτιμούσα τις γυναίκες. Ο,τι έκανα με αυτές ήταν στο πνεύμα της αμοιβαιότητας», προσθέτοντας:

«Έχω απολαύσει το σεξ με χιλιάδες γυναίκες στη ζωή μου, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι ακόμα πιο απολαυστικό το σεξ που κάνεις 1000 φορές, με την ίδια γυναίκα».

 

 

Η σκόνη είχε ηρεμήσει, αλλά όχι όμως τελείως. Όπως είναι φυσιολογικό η περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα δεν τον εγκατέλειψε ποτέ με αποτέλεσμα να προσπαθούν να γίνουν και μαθηματικοί υπολογισμοί για το  εάν και κατά πόσο ήταν εφικτό να έχει «πιάσει» τον συγκεκριμένο αριθμό ερωτικών συντρόφων. Κάτι το οποίο δεν μάθαμε και δεν θα μάθουμε ποτέ.

 

Και πολιτικό και ποπ «ον»

Μετά το τέλος της καριέρας του δεν χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Συχνά-πυκνά ήταν στο επίκεντρο τόσο των μπασκετικών, όσο και των πολιτικών εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε πολύ κακές σχέσεις με τον διάδοχό του στους Lakers, Kareem Abdul-Jabbar, ο οποίος έμελλε να του πάρει και τα πρωτεία στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών. Γνωστός ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ο άλλοτε Lew Alcindor επέκρινε τον Chamberlain για το γεγονός ότι δήλωνε Ρεπουμπλικανός, ήταν οπαδός του Προέδρου Richard Nixon και είχε αποκηρύξει κινήματα όπως οι «Μαύροι Πάνθηρες».

Πέραν αυτού ξεχνιέται και η συμμετοχή του στο «Κόναν ο Βάρβαρος», πλάι στον Arnold Schwarzenegger;

 

 

Εν κατακλείδι… Ότι γνώμη και να έχει κανείς για τον Wilt «The Stilt» Chamberlain, ουδείς μπορεί να αρνηθεί το μεγαλείο. Το μεγαλείο ενός αυθεντικού μύθου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×