Το Facebook αποκλείει το περιεχόμενο λευκού εθνικισμού

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, το Facebook λαμβάνει επιτέλους μέτρα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε τον αποκλεισμό στην εξύμνηση, υποστήριξη και στην αντιπροσώπευση του λευκού εθνικισμού και λευκού διαχωρισμού σε Facebook και Instagram. Ο αποκλεισμός αυτός θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι ξεκάθαρο πως οι συγκεκριμένες αντιλήψεις δεν έχουν καμία θέση στις υπηρεσίας μας».

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε από το Facebook στις 27/3, σχεδόν 2 εβδομάδες μετά το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία. Υπενθυμίζεται πως οι πράξεις του Brenton Tarrant, μεταδόθηκαν ζωντανά από την πλατφόρμα του Facebook. Μετά τη λήψη αυτής της απόφασης, όποιο άτομο αναζητεί περιεχόμενο που σχετίζεται με την «λευκή υπεροχή», τότε θα παραπέμπεται στην οργάνωση Life After Hate, μια οργάνωση που βοηθά τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις ομάδες μίσους.

Γιατί όμως έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Η Kristen Clarke, πρόεδρος και εκτελεστική διευθύντρια των δικηγόρων για τα πολιτικά δικαιώματα, ανέφερε πως το Facebook έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια (;) για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, όμως η σκληρή δουλειά τώρα ξεκινά, αφού η επίθεση στη Νέα Ζηλανδία επιταχύνει την αναγκαιότητα τέτοιων μέτρων εφόσον οι ρατσιστές εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα και προωθούν επικίνδυνες και θανατηφόρες δραστηριότητες.

 

 

O αποκλεισμός ρατσιστικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου πρέπει να ισχύει για όλα τα social media και τις τεχνολογικές εταιρείες

Όταν η νεοναζιστική σελίδα Daily Stormer, δημοσίευσε ένα κείμενο εναντίον της δολοφονηθέντας Heather Heyer στο Charlottesville από λευκό εθνικιστή, η εταιρεία που παρείχε το domain, κατέβασε τη σελίδα. Στη συνέχεια ακολούθησε η Google και το Twitter.

Κατά καιρούς, το Twitter έχει δεχθεί κριτική για τις αργές του αντιδράσεις σε περιστατικά μίσους. Στο Facebook, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Αυτό που δήλωναν οι ιθύνοντες πριν λίγα χρόνια, είναι πως με 2 δισεκατομμύρια χρήστες, ο καθένας με διαφορετικό υπόβαθρο, ο περιορισμός τέτοιων συμπεριφορών, είναι δύσκολος. Ξαφνικά, μετά το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, λαμβάνονται μέτρα. Αν δεν είναι αστείο, είναι τουλάχιστον οξύμωρο. 

Βρισκόμαστε στο σημείο, που όλος ο τεχνολογικός κόσμος, πρέπει να πάρει ξεκάθαρη και αντίθετη θέση από τις μάζες μίσους χωρίς να φοβούνται τυχόν συνέπειες. Αυτές θα υπάρξουν, είναι σίγουρο. Οφείλουν όμως να επιλέξουν ανάμεσα στο κέρδος και την απλή λογική, δηλαδή την εξαφάνιση κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς από το διαδίκτυο αφού η αλληλεπίδραση με την πραγματική ζωή, είναι πλέον τεράστια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×