Η μέρα που η μουσική έγινε στάχτη

Η πυρκαγιά στα στούντιο της Universal, στέρησε τον κόσμο από δίσκους που έγραψαν οι μεγαλύτεροι θρύλοι της μουσικής.

Πριν από λίγο καιρό, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για την μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στη κεντρική αποθήκη των Universal Studios.  Η πυρκαγιά της 1ης Ιουλίου του 2008 που ξέσπασε στις 5 τα ξημερώματα στο Hollywood, ευτυχώς δεν άφησε πίσω της θύματα. Άφησε όμως φτωχότερη την μουσική.

Μαζί με το κτίριο που παραδόθηκε ολοσχερώς στις φλόγες, χάθηκαν τα master recordings μερικών από των διασημότερων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν σε αυτόν τον κόσμο. Και μιλάμε για δίσκους που αποτελούν σήμερα ορόσημο της μουσικής βιομηχανίας, έχοντας πλέον περάσει στο κομμάτι των θρύλων.

 

 

Μερικοί master recordings δίσκοι που χάθηκαν στη φωτιά του 2008, ανήκαν στους Ray Charles, B.B. King, the Four Tops, Joan Baez, Neil Diamond, Sonny and Cher, Joni Mitchell, Cat Stevens, Gladys Knight and the Pips, Al Green, Elton John, Eric Clapton, Jimmy Buffett, the Eagles, Aerosmith, Rufus and Chaka Khan, Barry White, Patti LaBelle, Tom Petty and the Heartbreakers, the Police, Sting, Steve Earle, R.E.M., Janet Jackson, Guns N’ Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Nirvana, Beck, Sheryl Crow, Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent and the Roots.

 

 

Με λίγα λόγια ένας ολόκληρος κόσμος μουσικής ιστορίας κατάφερε να γίνει στάχτη μέσα μόλις σε λίγες ώρες. Τι σημαίνει η απώλεια των master recordings; Είναι οι δίσκοι που χρησιμοποιούνται για να αγοράζουμε τις κόπιες των CDs και τα βινυλίων από τα δισκάδικα. Το πρωτότυπο. Το κομμάτι που η δισκογραφική έχει κρατήσει για τον εξαίσιο ήχο και την ακουστική του. Παρότι υπάρχουν κόπιες τύπου ‘‘Β’’ -ή αλλιώς τα εφεδρικά- δεν θα υπάρχει σε καμία περίπτωση ο ίδιος ήχος με το πρωτότυπο.

Και ναι. Όσο να ‘ναι μας πονάει.

 

Ενημερωθείτε στο Newsbomb.gr για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×