George Orwell: ο επίκαιρος μύθος της δυστοπίας του

Όταν το «1984» κατακτούσε τον κόσμο.

 

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο διάσημος συγγραφέας Τζορτζ Οργουελ. Ένας συγγραφέας αλλά και προφήτης μιας και στην ουσία με το βιβλίο του 1984: Μεγάλος Αδερφός, είδε το μέλλον να έρχεται.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων και αντίθεση απέναντι στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ο όρος Οργουελικός χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ολοκληρωτικές και απολυταρχικές πρακτικές, ενώ αρκετοί από τους νεολογισμούς που υπάρχουν στα βιβλία του -όπως τα Ψυχρός Πόλεμος, Μεγάλος Αδελφός, Αστυνομία Σκέψης - χρησιμοποιούνται ευρέως μέχρι σήμερα.

O Τζορτζ Όργουελ (25 Ιουνίου 1903 - 21 Ιανουαρίου 1950), πραγματικό όνομα Έρικ Άρθουρ Μπλερ.

Σπούδασε υπότροφος στο Ίτον, όπου πρωτοδημοσίευσε κείμενά του σε περιοδικά.

Το 1922 διορίστηκε αξιωματούχος στην αστυνομία της Βιρμανίας, απ’ όπου παραιτήθηκε μια εξαετία αργότερα, αμφισβητώντας τον ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση. Στη συνέχεια έζησε για αρκετό καιρό φτωχικά σε Παρίσι και Λονδίνο, αλλάζοντας πολλά επαγγέλματα και συναναστρεφόμενος με περιθωριακούς.

Η απόφασή του ήταν συνειδητή και χαρακτηρίστηκε από την απόρριψη του αστικού τρόπου ζωής, που συνοδεύτηκε από την πολιτική του ωρίμανση.

Τα βιβλία του Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου (1933), Μέρες της Μπούρμα (1934), Η κόρη του παπά (1935) και Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν (1937), δίνουν το χρονικό της περιόδου αυτής και καταγράφουν την εξέλιξη των ιδεών του.

Δες πόσο κοστίζει στο ebay η πρώτη έκδοση του 1984.

 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγραψε τα δύο βιβλία που του χάρισαν τη μεγάλη του φήμη. Το 1944 ολοκλήρωσε τη Φάρμα των Ζώων ενώ το 1949 κυκλοφόρησε το τελευταίο του έργο, το περίφημο 1984.

Υπήρξε πρώην αξιωματικός της βρετανικής αυτοκρατορικής αστυνομίας για 6 χρόνια στη Βιρμανία (1922-1927). Κάποιοι τον κατηγόρησαν για κατάσκοπό των Γερμανών Ναζί. Πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Εβδομήντα χρόνια αφότου πρωτοκυκλοφόρησε, το «1984», το δυστοπικό μυθιστόρημα του Βρετανού Τζορτζ Όργουελ εξακολουθεί να γοητεύει τους αναγνώστες.

Γραμμένο το 1948 --εξ ου και ο τίτλος του, μια αναστροφή των δύο αριθμών της χρονολογίας--, το «1984», που κυκλοφόρησε στις 8 Ιουνίου 1949, περιγράφει ένα μέλλον όπου το Κόμμα κυριαρχεί σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς υπό το εξεταστικό βλέμμα του «Μεγάλου Αδελφού». Το παρελθόν έχει ξαναγραφτεί και μια νέα γλώσσα εμποδίζει κάθε κριτική σκέψη.

Το βιβλίο γοητεύει ακόμη παραπάνω γιατί εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον του κοινού για τις δυστοπίες, αυτά τα μυθιστορήματα που περιγράφουν ένα εφιαλτικό μέλλον, όπως οι επιτυχημένες σειρές "The Handmaid's Tale" ή το "Black mirror", οι ταινίες "Hunger Games".

Το «1984» παραμένει ένα κλασικό έργο που «διαβάζουν οι άνθρωποι όταν είναι νέοι και στη συνέχεια το ξαναδιαβάζουν όταν μεγαλώνουν, φθάνοντας σε μια διαφορετική κατανόηση των πραγμάτων.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τα βιβλία του Όργουελ που υπάρχουν στα ελληνικά:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×