Είναι ο John Fetterman ο άνθρωπος που περιμένει η Αγιά Σοφιά;

Ο ίδιος υποστηρίζει φουλ τους Ελληνορθόδοξους και θέλει να την κάνει μουσείο.

Ένα νέο πρόσωπο ανέρχεται στα πολιτικά δρώμενα των ΗΠΑ και δεν είναι άλλο από τον εντυπωσιακό αυτόν τύπο με το μούσι του κλασικού ροκά και τα τατουάζ στα χέρια.Ο John Fetterman, μία μορφή που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον πολιτικό στίβο, έχει πάρει τα πάνω του. Το 2009 κέρδισε τον τίτλο του πιο cool δημάρχου των ΗΠΑ από τους New York Times. Κι όντως ο άνθρωπος είναι cool αλλά όχι μόνο αυτό, μιας και το cool δεν μπορεί να κάνει από μόνο του θαύματα στον κοινωνικό αγώνα. Είναι ο άνθρωπος που «έβαλε κάτω» τον αντίπαλο του Τούρκο Mehmet Oz στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν προχτές στην Αμερική. Ο μεγάλος νικητής της Pennsylvania δήλωσε πως έχει μεγάλες ανησυχίες για την Τουρκία. εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.

Εμείς σίγουρα λέμε πως ο Fetterman φαίνεται αρκετά συμπαθής και βασίζουμε πολλές από τις πολιτικές μας ελπίδες σε αυτόν. Τον βλέπουμε και σαν Πρόεδρο κάποια μέρα, γιατί όχι; Ένας άνθρωπος ο οποίος φαίνεται να έχει κάνει τεράστιο έργο στην βιομηχανική πόλη του Braddock την οποία κυριολεκτικά ανέστησε από την αφάνεια με 13 χρόνια αγώνα σαν Δήμαρχος. Έτσι λοιπόν ο Fetterman μπορεί πολύ εύκολα να σταθεί το ίδιο καλά στην Pennsylvania αλλά και στο Φανάρι. Ενάντια στον γνωστό (ελαφρώς λαϊκιστή) και τηλαστέρα Τούρκο συνάδελφο του Mehmet Oz, ο Fetterman παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ των Ελληνορθόδοξων της Πόλης. Ο Fetterman είναι ένας φιλέλληνας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μέσα στο Κογκρέσο, κάτι που μόνο καλό μπορεί να είναι για την Ελλάδα αλλά και την Ελληνική ομογένεια.

Η δήλωση του Fetterman ήταν η εξής:

«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Fetterman μπαίνει δυνατά στη στήριξη της ομογένειας, ξέρουμε βέβαια πως μπορεί αυτό να είναι μόνο μία πολιτική υπόσχεση μιας και ο βασικός του αντίπαλος ο Dr. Oz είναι Τούρκος. Δεν ξέρουμε στα σίγουρα τις προθέσεις του Fetterman< είναι αλήθεια, δεν μπορούμε όμως να μην τον συμπαθήσουμε αμέσως και για το στυλ του αλλά και για την συμπάθεια του στους Ελληνορθόδοξους.

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

 
 

Ο Fetterman, όπως σχολιάζουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, με την ιδιαίτερη εμφάνιση - τα τατουάζ στα χέρια του και το casual ντύσιμο- είναι λαοφιλής γιατί μάλλον η εικόνα του παραπέμπει στο «πρόσωπο της διπλανής πόρτας» αγγίζοντας την ψυχή του μέσου Αμερικανού. Και ο Fetterman συνεχίζει:

Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

Για να δούμε λοιπόν τι θα δείξει το μέλλον για τον cool τύπο Fetterman.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×