Γιατί ονομάστηκε Ίρμα ο τυφώνας που πλήττει τις ΗΠΑ;

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ούτε τις θεομηνίες.

Παλιότερα ήταν o τυφώνας Χάρβεϊ, ο τυφώνας Σάντι, ο τυφώνας Κατρίνα και πόσοι ακόμα που είχαν μονοπωλήσει κατά καιρούς τα ΜΜΕ. Αυτές τις μέρες, η Καραϊβική και ένα μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ ζει την «οργή» του τυφώνα Ίρμα, όνομα εμπνευσμένο από τη γερμανική θεότητα του πολέμου Ιρμίν. Γιατί όμως οι τυφώνες έχουν ονόματα και ποιος αποφασίζει για αυτά.

Εδώ υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Από το 1950 ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει αποφασίσει να δίνονται στους τυφώνες κύρια ονόματα, από αυτά που χρησιμοποιούνται συχνά στις περιοχές που πλήττουν οι τυφώνες, προκειμένου οι πληθυσμοί να τους θυμόνται πιο εύκολα, τα ΜΜΕ να μιλούν κατανοητά για αυτούς χωρίς χρήση τεχνικών όρων και έτσι να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα προστασίας.

Σκέψου, πχ, την υποθετική περίπτωση, κατά την οποία ο τυφώνας Κατρίνα, που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, είχε μία στριφνή τεχνική ονομασία που θα συνδύαζε γράμματα και αριθμούς, αν θα θυμόμασταν σήμερα το όνομά του. Μάλλον όχι. Όσο πιο ζωντανή η μνήμη, τόσο πιο εύκολα προφυλάσσεσαι. Αυτό πιστεύουν εκεί στον ΠΜΟ και μάλλον έχουν δίκιο.

Οκ, αλλά γιατί Ίρμα και όχι Ειρήνη; Και γιατί κάποιοι τυφώνες έχουν αρσενικά ονόματα και άλλοι θηλυκά; Αυτό είναι τυχαίο και έχει να κάνει με το σύστημα ονοματοθεσίας που ακολουθεί ο ΠΜΟ, το οποίο έχει την πλάκα του.

Το σύστημα για τις ονομασίες των τυφώνων αποτελείται από 6 στήλες, κάθε μία από τις οποίες περιέχει αλφαβητικά 21 ονόματα. Μία εξάδα αφορά τους τυφώνες που ενσκήπτουν στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και μία άλλη εξάδα με διαφορετικά ονόματα, εκείνους για την περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού. Κάθε στήλη χρησιμοποιείται κάθε 6 χρόνια. Για τις υπόλοιπες περιοχές χρησιμοποιείται ένα παρεμφερές σύστημα με λιγότερες λίστες. Μάλιστα μέχρι το 1979 δίνονταν αποκλειστικά γυναικεία ονόματα, συμπληρώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, το ρητό: πυρ, γυνή και θάλασσα. Ο πρώτος χρονολογικά τυφώνας παίρνει το πρώτο όνομα από τη στήλη που χρησιμοποιείται σε μία συγκριμένη χρονιά.

Για παράδειγμα, ο Ίρμα ήταν ο 9ος τυφώνας που ξέσπασε στην περιοχή (όπως αντιλαμβάνεσαι δεν έχουν όλοι την ίδια σοβαρότητα) και αν προκύψει επόμενος μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα ονομαστεί Χοσέ. Σε περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα ονόματα σε μία χρονιά, τότε χρησιμοποιείται εφεδρική λίστα.

Πολλές φορές, κάποια ονόματα αποσύρονται οριστικά από τις λίστες εφόσον έχουν συνδεθεί με τυφώνες που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές. Έτσι, δεν πρόκειται να ξανακούσουμε για τυφώνα Κατίνα ή τυφώνα Σάντι.
Η αντικατάσταση των ονομάτων πραγματοποιείται σε ετήσια σύνοδο του ΠΜΟ.

Αν πέρασε από το μυαλό σου ότι μπορείς να συμπληρώσεις μια αίτηση και να προτείνεις να δώσεις το όνομά σου σε ένα τυφώνα, σου έχω άσχημα νέα: Ο ΠΜΟ δεν δέχεται τέτοιες αιτήσεις. Μόνοι τους τα αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×