Πόσα ξέρεις για τα ξύλα που πετάς μέσα στο τζάκι σου;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το ανάψεις και φέτος.

Η στιγμή που θα αποφασίσεις να ανάψεις το τζάκι, είναι κάτι παραπάνω από μοναδική. Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Ακόμη και σήμερα, η ζεστασιά, η θαλπωρή και η γενική εικόνα που προσφέρει ένα όμορφο και αναμμένο τζάκι, δεν τα έχει καταφέρει καμία ηλεκτρική σόμπα ή θερμάστρα κηροζίνης. Το τζάκι όμως έχει τους δικούς του κανόνες. Το τι πετάς μέσα και πότε, παίζει μεγάλο ρόλο. Όχι μόνο για να κρατήσει η φωτιά σου όσο περισσότερο μπορεί, αλλά και να σεβαστείς και το ίδιο το περιβάλλον.

Αρχικά είναι τζάκι, όχι σκουπιδοτενεκές

Ό,τι έχει υποστεί χημική επεξεργασία είναι απαγορευτικό. Οπότε ξέχνα τα βαμμένα ξύλα, τα σκουπίδια κάθε λογής που βρίσκονται στον κάδο σου και οποιοδήποτε άλλο κομμάτι ξύλο έχει περάσει από λουστράρισμα. Θα επιβαρύνεις και το περιβάλλον αλλά και τα πνευμόνια σου με καρκινογόνα στοιχεία. Χρειάζεσαι μόνο ξύλα. Και καλά ξύλα. Θα εξετάσεις όμως και την καμινάδα.

Απλά και ξεκάθαρα: τα τοιχώματα πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Όχι μόνο μπορεί να εντοπιστούν ρωγμές, αλλά η αιθάλη πετρώνει στα τοιχώματα και μπορεί να φτάσει στο σημείο να μπουκώσει το σπίτι με καπνό. Τέλος δεν είναι κακή ιδέα να δεις από μόνος σου (ή να προσλάβεις οδοκαθαριστή) να εξετάσει αν τόσο καιρό έχει γίνει φωλιά για τυχόν περιστέρια ή άλλα πουλιά. Και ναι, θα σε κυνηγάνε οι γείτονες με τις φιλοζωικές.

 

Πεύκο το βασικό

Από τα ξύλα που καίγονται σε ταχύτητα φωτός είναι το πεύκο. Σε αυτό άλλωστε βοηθάει πολύ και το ρετσίνι. Θα κάνει σίγουρα εντυπωσιακή φλόγα, θα λαμπαδιάσει μέσα στο τζάκι και θα προσφέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά θα καεί γρήγορα. Μπορεί να είναι το φθηνότερο από τα ξύλα, αλλά δεν χρειάζεσαι μόνο αυτό. 

 

Οξιά η λαμπερή

Είναι από τα ξύλα που καίγονται γρήγορα. Δεν θα σου κάνει αρκετά κάρβουνα αλλά θα δυναμώσει την φλόγα και την ένταση της. Οπότε θα μπορούσες να πεις πως δίνει την απαραίτητη υποστήριξη στα άλλα ξύλα, βοηθώντας τα να καούν πιο έντονα.  

Βελανιδιά για καλή θράκα

Τα κάρβουνα που σχηματίζονται από αυτή είναι απαραίτητα για να καούν πιο γρήγορα και ικανοποιητικά, τα ξύλα που θα μπουν μετά. Η βελανιδιά (ή δρυς) κάνει καλή θράκα, καίγεται σε καλή ώρα χωρίς να ξεπαγιάσεις μέχρι να πάρει μπρος το τζάκι σου και κρατάει την φωτιά σε ένα καλό επίπεδο χωρίς να χρειαστεί να πετάς ξύλα όλη την ώρα. Επίσης, που ξέρεις, μπορεί να σου γεννηθεί η επιθυμία να ψήσεις κανένα λουκάνικο στη θράκα.

 

Ελιά η πολύωρη

Κρατάει γερά, κρατάει καλά, καίγεται αργά. Το ξύλο είναι σκληρό και τα στρώματα του φλοιού κρατούν περισσότερη υγρασία με αποτέλεσμα να αντέχει αρκετή ώρα στο τζάκι. Για να βάλεις την ελιά στο τζάκι σου, θα πρέπει πρώτα να έχεις δημιουργήσει μία καλή εστία από οξιά και βελανιδιά που θα έχουν προσφέρει με την σειρά τους δυνατή φλόγα. Είναι ό,τι χρειάζεται για να ξεκινήσει να στεγνώνει και να ξεραίνεται περισσότερο η ελιά, ώστε να κρατήσει. Και μπορεί κατά το ενδιάμεσο, να χρειαστεί λίγη επιπλέον βοήθεια από οξιά ώστε να συνεχίζει η φλόγα να καίγεται με την ίδια ένταση.

 

Και μερικές συμβουλές

Γύρω από την περιοχή του τζακιού αλλά και των ξύλων, δεν αφήνουμε ποτέ τίποτα εύφλεκτο. Τα ξύλα πρέπει πάντα να καλύπτονται με μουσαμά αν τα έχεις εξωτερικά, ενώ ο χώρος του τζακιού μετά το πέρας του σβησίματος πρέπει να καθαρίζεται. Απομάκρυνε επίσης χαλιά, κεριά, μαξιλάρια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να λαμπαδιάσει από μία σπίθα. Να θυμάσαι πως το τζάκι είναι ο πνεύμονας του σπιτιού και οφείλεις να το κρατάς καθαρό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×