10 ταινίες για να δεις το τριήμερο της 25ης

Στις διαλέγει ο ίδιος ο Κρίστοφερ Νόλαν μέσα από τις αγαπημένες του.

Eίναι περιττό να κάτσουμε και να αναλύσουμε τις υπέροχες ταινίες που μας έχει προσφέρει ο Κρίστοφερ Νόλαν. Θα σταθούμε όμως σε όσα αντιπροσωπεύει. Έναν κινηματογράφο που πηγαίνει τις ταινίες ένα βήμα πιο πέρα. Μέσα από καλογραμμένα σενάρια. Από εικόνες που η Ακαδημία Αμερικανικού Κινηματογράφου αποκαλεί «κινηματογραφική ευαισθησία». Η ιδιοφυΐα του Νόλαν δεν φαίνεται μόνο στο τεχνικό κομμάτι της παραγωγής, αλλά και στον τρόπο που επιλέγει να προσεγγίζει το θέμα του. Τον ανθρώπινο τρόπο. Αυτόν τον τόσο ξεχωριστό που έχουμε δει σε δεκάδες ταινίες του, αλλά που πάντα ξέρει να σερβίρει με έναν αναπάντεχο και καινοτόμο τρόπο.

Υπάρχει κάποιος καλύτερος που θα μπορούσες να συμβουλευτείς για να σου προτείνει ταινίες; Ο Νόλαν είναι εδώ για να «γεμίσει» το ΣουΚου σου.

 

1. 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος

Η εμβληματική ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ, που αποτέλεσε τον παππού των σύγχρονων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Ο Νόλαν αναφέρεται στην ταινία ως «η μεγαλύτερη στιγμή του κινηματογράφου στον 20ο αιώνα».

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5

2. Blade Runner

Ο Νόλαν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι ισόβιος φαν των ταινιών του Ρίντλεϊ Σκοτ. «Το Blade Runner και το Alien μου έδειξαν όλους εκείνες τις πιθανότητες για παράλληλους κόσμους. Κόσμους που αργότερα εμπλούτισα στις ταινίες μου».

Κατάλληλο για ΣΚ: 5/5

3. Τζέιμς Μποντ: Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε

Παρότι ήταν από τις λιγότερο επιτυχημένες ταινίες του Ρότζερ Μουρ, ο Νόλαν χρησιμοποιούσε την ταινία ως παράδειγμα άριστης πρώιμης σκηνοθεσίας και εικόνας υψηλής ευκρίνειας (σ.σ.: για την εποχή της). «Χώρια ότι πάντα μου άρεσε η Lotus που γινόταν υποβρύχιο».

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5 (σ.σ.: αν είσαι φαν των Τζέιμς Μποντ δεν θα το γλεντήσεις).


4. Οι 12 Ένορκοι

Το κλασσικό φιλμ του Σίντνεϊ Λούμετ. Για τον Νόλαν, είναι η ταινία που πρέπει να δει κάθε άντρας πριν πεθάνει.

Κατάλληλο για ΣΚ: 5/5


5. Λεπτή Κόκκινη Γραμμή

Αν και φαν του κλασσικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης έχει να πει μόνο τα καλύτερα για την re-mastered έκδοση του Τέρενς Μάλικ. «Εκτός του ότι κατάφερε να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο το πολεμικό δράμα της εποχής, απέδειξε πόσο μέγιστος σύμμαχος μπορεί να αποδειχθεί η τεχνολογία Blue-Ray στην προβολή».

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5


6. Η Διαθήκη του δρ. Mabuse

Τι και αν το σενάριο του Νόρμπερτ Ζακ χρονολογείται από το 1933; Για τον Νόλαν, ο δρ. Mabuse είναι ένας από τους μεγαλύτερους «κακούς» που δημιουργήθηκαν ποτέ σε ταινία. Και ναι, την κρατάει όλη μόνος του.

Κατάλληλο για ΣΚ:  5/5 (σ.σ: με σβηστά τα φώτα, γατάκια).


7. Η Δύναμη της Σάρκας

«Οι ταινίες του Νικ Ρεγκ είναι γνωστές για τα καινοτόμα στοιχεία που παρουσιάζουν. Είναι όμως παράλληλα και ικανές να παραδίδουν μαθήματα φωτογραφίας». Ο Νόλαν έχει δηλώσει και σε παλαιότερη συνέντευξη, πως κάθε ταινία του Ρεγκ μοιάζει με φωτογραφική συλλογή του Τζεφ Γουόλ. Στην περίπτωση της Δύναμης της Σάρκας, έρχεται να προσθέσει και την υπέροχη ατμόσφαιρά της.

Κατάλληλο για ΣΚ:  3/5


8. Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λώρενς

Ο Νόλαν θαύμαζε απεριόριστα τον Ντέιβιντ Μπάουι. Πίστευε πως ήταν μία από τις σύγχρονες μεγαλοφυΐες των τεχνών. Αν ωστόσο τον ρωτούσες για τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο, θα σου απαντούσε πως «δεν υπάρχει καμία άλλη ταινία εκτός από το Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λώρενς, που να αποτυπώνει το μεγαλείου του ταλέντου του Μπάουι στον κινηματογράφο».

Κατάλληλο για ΣΚ:  5/5


9. Koyaanisqatsi: Το ταξίδι των εικόνων

Για τον σκηνοθέτη, είναι ένα από τα σπουδαιότερα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν ποτέ. Που, χωρίς προπαγανδιστικό χαρακτήρα ή τρομοκρατία αλλά με απλή τέχνη και συναίσθημα, αποτυπώνει το πώς οι πράξεις του ανθρώπου έχουν συνέπειες στο περιβάλλον τριγύρω του. «Δεν σου λέει τι να σκεφτείς, αλλά σου παρουσιάζει όλα όσα απαιτούν την σκέψη σου».

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5


10. Τα αρπακτικά

Ένα κλασσικό αριστούργημα του Έριχ φον Στρόχαϊμ, που για τον Νόλαν είναι ότι πιο ανατρεπτικό παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με μια μικρή ματιά στην ταινία, αντιλαμβάνεσαι ότι η ανθρωπότητα δεν έχει αλλάξει ούτε στο απειροελάχιστο.

Κατάλληλο για ΣΚ: 5/5

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×