Αυτά είναι τα καλύτερα horror films της δεκαετίας

Αν τη βρίσκεις με τον τρόμο είσαι καλά εδώ. Προχώρα.

Τα κορυφαία horror movies αποφασίστηκαν με τον σχετικά δημοκρατικό τρόπο αξιολόγησης ταινιών του Reddit – ψηφίζεις θετικά τις ταινίες που σου αρέσουν και αρνητικά αυτές που δεν σου αρέσουν.

Και παρόλο που η λίστα θα αλλάξει, καθώς συσσωρεύονται όλο και πιο πρόθυμοι Dreadittors, έχει ήδη συνταχθεί μια αρκετά αξιοπρεπής λίστα που θα εξασφαλίσει την πορεία σου προς τη χρόνια αϋπνία.

Τις μαζέψαμε λοιπόν όλες και σας τις παρουσιάζουμε μία-μία.

  1. The Cabin in the Woods (Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος), 2012

Τι είναι: Το Cabin in the Woods είναι μια κωμωδία τρόμου, πράγμα που ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι λογικό αν το καλοσκεφτείς – ποια καλύτερη στιγμή για ένα εκτονωτικό γέλιο από ό,τι όταν όλοι οι μύες σου βρίσκονται σε μια κατάσταση προσωρινής παράλυσης; Ταυτόχρονα, όμως, η ταινία αμφισβητεί έξυπνα τις συμβάσεις του είδους, χρησιμοποιώντας κλασικά μοτίβα και στερεότυπα ταινιών τρόμου για να τα σατιρίσει. Η πλοκή επικεντρώνεται -αναπάντεχα- σε ένα μικρό σπίτι στο δάσος, όπου πέντε φίλοι αποφασίζουν να περάσουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο. Χωρίς να το γνωρίζουν, δύο επιστήμονες χειραγωγούν τα πάντα στο παρασκήνιο. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία Drew Goddard και παραγωγή Joss Whedon, οι οποίοι προηγουμένως είχαν δουλέψει μαζί στη σειρά Buffy the Vampire. Προφανώς το δίδυμο κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για τρεις ημέρες για να γράψει το σενάριο, πράγμα που υποθέτω ότι ήταν ένας τρόπος να μπουν στο mood της κλειστοφοβικής καλύβας.

Τι λέει το reddit: «Το Scream αυτής της δεκαετίας».

Τι λέει το Rotten Tomatoes: 92%

 
  1. Hereditary (Η Διαδοχή), 2018

Τι είναι: Ίσως να γνωρίζεις το Hereditary. Το έχεις δει στα λεωφορεία, στον κινηματογράφο και στους εφιάλτες σου. Πρέπει να έχεις τουλάχιστον διαβάσει τη συνέντευξή μας με τον σκηνοθέτη Ari Aster, όπου μιλούσε για το πώς έκανε την ταινία τόσο τρομακτική. Αλλά αν δεν το έχεις δει -μια πολύ έξυπνη και σοφή απόφαση-, ορίστε μια περίληψη: Πρόκειται για ένα υπερφυσικό horror με πρωταγωνίστρια την Toni Collette, η οποία υποδύεται μια καλλιτέχνη που ασχολείται με μινιατούρες και ονομάζεται Annie. Η ταινία έχει να κάνει με οικογενειακά μυστικά, τραύματα και πόνο, όπως και με το τι συμβαίνει όταν σε περιμένει ένα φρικαλέο πεπρωμένο. Αν αγαπάς τον ύπνο, ίσως είναι καλύτερα να μην το δεις.

Τι λέει το reddit: «Ακούγεται μαλακία, αφού είναι καινούργιο, αλλά για μένα το Hereditary είναι η καλύτερη ταινία τρόμου της δεκαετίας».

Τι λέει το Rotten Tomatoes: 90%

 

  1. The Conjuring (Το Κάλεσμα), 2013

Τι είναι: Ένα ζευγάρι και οι πέντε κόρες τους μετακομίζουν σε μια αγροικία στο Ρόουντ Άιλαντ, αλλά σύντομα οι ζωές τους κατακλύζονται από παραφυσική δραστηριότητα. Η πρώτη νύξη ότι κάτι δεν πάει καλά είναι όταν το σκυλί της οικογένειας αρνείται να μπει στο σπίτι και σύντομα εντοπίζεται νεκρό (λυπάμαι, λυπάμαι τόσο πολύ). Αυτό που ακολουθεί είναι ένα συναρπαστικό μείγμα με όλα τα βασικά συστατικά ταινιών τρόμου - μάγισσες, δολοφονίες και εξορκισμοί. Παλιά καλή οικογενειακή διασκέδαση.

Τι λέει το reddit: «Είναι μια από τις πρώτες ταινίες τρόμου που, φεύγοντας από τον κινηματογράφο, σκεφτόμουν: "Δεν θέλω να ξαναδώ αυτήν την ταινία". Όχι επειδή δεν ήταν καλή -ήταν εκπληκτική- αλλά λόγω της τρομάρας και του άγχους που ένιωθα όσο την έβλεπα. Τώρα που έχουν περάσει μερικές εβδομάδες και έχω συμφιλιωθεί με αυτά τα συναισθήματα, σίγουρα θα την ξαναέβλεπα».

Τι λέει το Rotten Tomatoes: 86%

 
  1. Green Room (Πράσινο Δωμάτιο), 2016

Τι είναι: Τα «πράσινα δωμάτια» είναι αρκετά τρομακτικά από μόνα τους - η αίθουσα αναμονής για τους μουσικούς, τους κωμικούς και τους ηθοποιούς όπου έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος τους λίγο πριν από την επικείμενη εμφάνισή τους. Είναι ακόμα χειρότερα, αν παίζεις στην ταινία του 2015 με πρωταγωνιστές τους Imogen Poots και Patrick Stewart. Η ταινία επικεντρώνεται σε μια πανκ μπάντα, τα μέλη της οποίας πέφτουν όμηροι και κρατούνται σε ένα πράσινο δωμάτιο ενός νεοναζιστικού μπαρ, καθώς είναι μάρτυρες στη δολοφονία ενός κοριτσιού από έναν skinhead. Καλό είναι να δεις την ταινία, σε περίπτωση που χρειαζόσουν και άλλους λόγους για να μη δώσεις συναυλία σε ένα μπαρ με νεοναζί.

Τι λέει το reddit: «Μια από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, ανεξάρτητα από το είδος».

Τι λέει το Rotten Tomatoes: 90%

 

  1. The Witch (Η Μάγισσα), 2015

Τι είναι: Η Μάγισσα είναι μια ταινία του 2015 που συχνά γράφεται ως «The VVitch», Διαδραματίζεται στη Νέα Αγγλία του 1630 και επικεντρώνεται σε μια οικογένεια εξόριστων Πουριτανών, οι οποίοι ανήκουν σε ένα παρακλάδι του χριστιανισμού που πίστευε στον «εξαγνισμό» της Εκκλησίας της Αγγλίας από τον καθολικισμό και που προσπάθησε επίσης να ακυρώσει τα Χριστούγεννα. Όταν μία μάγισσα απαγάγει ένα από τα παιδιά, οι υποψίες πέφτουν στη μεγαλύτερη κόρη. Κάτι παραπάνω από ένα αυστηρό horror, πρόκειται για μια έξυπνη ταινία με φεμινιστικά θέματα που διερευνά τη δαιμονοποίηση των γυναικών που δεν ενέπιπταν στα κανονιστικά πλαίσια της εποχής. Συνεπώς, είναι μια πολύ επίκαιρη ταινία.

Τι λέει το reddit: «Μια βάρβαρη ταινία που σε τσουρουφλίζει αργά και βασανιστικά. Έκανα τη βλακεία να πάω για κάμπινγκ αφού την είδα».

Τι λέει το Rotten Tomatoes: 91%

 
  1. Wailing (Ο Θρήνος), 2016

Τι είναι: Αυτή η νοτιοκορεάτικη ταινία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός horror που σου «παγώνει» το αίμα: ένα απομακρυσμένο χωριό στους λόφους, η άφιξη ενός μυστηριώδους ξένου, το αιφνίδιο κρούσμα μιας παράξενης ασθένειας, ένας σαμάνος, ένας εξορκισμός και η θυσία πολλών αθώων πουλερικών. Καημένες κοτούλες. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες το 2016 ανάμεσα σε μια σειρά από άλλες κορεατικές ταινίες, οι οποίες, σύμφωνα με το Vulture, «κάνουν τις περισσότερες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου να μοιάζουν ατσούμπαλες και χωρίς καθόλου φαντασία».

Τι λέει το reddit: «Είναι μια σπάνια ταινία τρόμου και μυστηρίου που αγγίζει πολλά θέματα και βρίθει εξηγήσεων και θεωριών γύρω από τους συμβολισμούς της σε όλο το Ίντερνετ».

Τι λέει το Rotten Tomatoes: 99%

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×