O David Lynch μας καθοδηγεί για το πώς θα πρέπει να βλέπουμε τις ταινίες του

Κι όμως χρειάζεσαι κανονικό user’s manual για να δεις μία ταινία του David Lynch.

Ο David Lynch είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, ζωγράφος, μουσικός, συγγραφέας και παραγωγός. Αποτελεί τον πιο περίφημο και αναγνωρισμένο Αμερικανό σκηνοθέτη σουρρεαλιστικών ταινιών.

Ποιος εκεί έξω δεν έχει δει έστω και μία του ταινία; Αποκλείεται να μην έχετε παρακολουθήσει έστω κι ένα του φιλμ. Όλοι όμως γνωρίζουμε καλά πως οι ταινίες του είναι τρομερά δυσνόητες και δύσκολες στην κατανόηση.

 

 

Είναι γνωστός για το ονειρικό και υπερρεαλιστικό στιλ του, καθώς και τα θέματα που ενώνουν την φιλμογραφία του, όπως η αποδόμηση της έννοιας της Αμερικής. Πώς όμως θα καταλάβουμε τις ταινίες όπως ο ίδιος τις καταλαβαίνει;

 

 
 

Ο Lynch είναι γνωστός για την αντιπαράθεση σουρεαλιστικών ή απειλητικών στοιχείων με καθημερινά περιβάλλοντα, καθώς και για τη χρήση συναρπαστικών οπτικών εικόνων για να τονίσει μια ονειρική ποιότητα μυστηρίου ή μια απειλή».

 

 
 

Θεωρείται συχνά ως ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Αλλά την ίδια στιγμή είναι τρομερά δύσκολο να κατανοήσουμε τι θέλει να πει με τα φιλμ του.

Ο David Lynch αποφεύγει να εξηγεί τις ταινίες του καθώς θεωρεί ότι το μυστήριο είναι μέρος της μαγείας τους. Βέβαια, φαίνεται πως έκανε μία εξαίρεση για το Mulholland Drive, ίσως με προτροπή του στούντιο παραγωγής.

Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό με το Mulholland Drive. Ο ίδιος ο Lynch μα εξηγεί πώς να το δούμε με ακρίβεια χιλιοστού.

Μερικά στοιχεία του David Lynch για το Mulholland Drive που θα μας βοηθήσουν να το καταλάβουμε καλύτερα:

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×