Καπνός της πυρκαγιάς: Πόσο καταστροφικός είναι για την υγεία μας;

Ακόμη κι αν βρίσκεται μακριά από τη φωτιά, σε επηρεάζει άμεσα.

Πύρινος εφιάλτης στην Ελλάδα. Οι πυρκαγιές καίνε Πεντέλη, Γέρακα, Παλλήνη και γύρω περιοχές και η κατάσταση είναι τραγική. Τραγική όχι μόνο για τους κατοίκους των περιοχών που βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη αλλά και για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Ακόμη κι αν βρισκόμαστε μακριά από τη φωτιά, το να την μυρίζεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο καπνός αποτελείται από ένα πολύπλοκο μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων που παράγονται όταν καίγεται ξύλο και άλλα οργανικά υλικά. Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από τον καπνό είναι τα λεπτά σωματίδια. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, από κάψιμο στα μάτια και καταρροή μέχρι επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων. Η έκθεση στο καπνό της φωτιάς έχει συνδεθεί ακόμη και με πρόωρο θάνατο. Δεν έχει σημασία πόσο υγιής είσαι γιατί κινδυνεύεις άμεσα.

 

 

Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι βήχας, φτέρνισμα, ερεθισμός στο λαιμό, καταρροή, μπούκωμα στη μύτη, δύσπνοια, ερεθισμός στα μάτια και δυσφορία στο στήθος. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι διαβητικοί, τα παιδιά και οι έφηβοι, τα άτομα με πνευμονική ή καρδιακή νόσο, οι ηλικιωμένοι, οι αλλεργικοί και οι έγκυες.

Βιαστής είναι και ο εμπρηστής

Πώς θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας; Μένουμε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, προστατεύουμε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα κρατώντας κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες, χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό, αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τις ασκήσεις έξω από το σπίτι, αλλάζουμε συχνά ρούχα όταν επιστρέφουμε απ’ έξω, δεν ανάβουμε κεριά και δεν καταναλώνουμε τροφές που απαιτούν ιδιαίτερο μαγείρεμα, όπως το τηγάνισμα και το ψήσιμο.

 

 

Τέλος οι μάσκες προσώπου βοηθούν αλλά όχι όλες. Μόνο οι μάσκες με αναπνευστήρα N95 ή P100 μπορούν να μπλοκάρουν τα σωματίδια και εφόσον είναι τέλεια εφαρμοσμένες στο πρόσωπο. Χωρίς απολύτως κανένα κενό στην περίμετρό τους. Επειδή αυτοί οι τύποι μάσκας μπορούν να κάνουν την αναπνοή πιο δύσκολη, είναι καλή ιδέα να επιλέξεις μία με βαλβίδα εκπνοής. Αυτό διευκολύνει την αναπνοή και μειώνει τη συσσώρευση θερμότητας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×