Oι άνδρες που άλλαξαν ριζικά τη μόδα των 10's

Οι πραγματικοί επαναστάτες στη μόδα της τελευταίας δεκαετίας.

Αποτελεί κοινή ομολογία πως δεν άλλαξαν και λίγα στην αντρική μόδα την περασμένη δεκαετία. Δεν είναι μονάχα τα ρούχα και οι τάσεις αλλά και ο τρόπος που η βιομηχανία μετεξελίχθηκε αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες, εξελίσσοντας το e-commerce και δίνοντας δύναμη επιρροής στα social media.

Φυσικά, δεν έμεινε τίποτα ανεπηρέαστο, ούτε καν οι πρώτες ύλες και τα υλικά μιας και η κλιματική κρίση τόνωσε την περιβαλλοντική ευαισθησία. Όσο για τους ίδιους τους άνδρες και την ψυχοσύνθεση τους, δεν ένιωσαν ποτέ άλλοτε τόση ελευθερία να εκφραστούν και να υποστηρίξουν τις στιλιστικές τους επιλογές, όποιες κι αν ήταν αυτές.

Τα δέκα περασμένα χρόνια δεν μπορούσαν να συγκρίνουν το impact τους με εκείνο προηγούμενων δεκαετιών -όπως τα 70’s ή τα 80’s- καθώς πολλά πράγματα στην μόδα, αν όχι τα περισσότερα, έχουν αποκρυσταλλωθεί και δεν αλλάζουν.

 

 

Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί fashion experts μιλούν για τον θάνατο των τάσεων. Παρόλα αυτά, μια ολόκληρη δεκαετία δεν γίνεται να αποτελέσει αμελητέα ποσότητα, ακόμη και μπροστά στην αιωνιότητα. Δίχως αμφιβολία άσκησε επιρροή στο ντύσιμο που αδιαμφισβήτητα εξαρτάται από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες οι οποίες μεταβάλλονται ασταμάτητα.

Ποιο αποτύπωμα θα αφήσουν, λοιπόν, τα 2010s στην ιστορία της μόδας; Αρχικά, οι influencers είναι εκείνοι που δημιουργούν τις τάσεις μέσα από τα social media, είτε είναι celebrities, είτε είναι καλλιτέχνες, είτε είναι experts, είτε είναι digital figures.

Αυτό παίζει κυρίως ρόλο και στο γεγονός πως οι επιταγές της μόδας έπαψαν να έχουν τοπική επιρροή και πλέον απέκτησαν παγκόσμιο εμβέλεια. Πέρα από την τεχνολογική ανάπτυξη, ένα ακόμη γεγονός που στιγμάτισε την περασμένη περίοδο έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 η οποία συνδέεται με την ανάδειξη του streetwear σε mega trend.

Αυτό αποδεικνύεται και από την δημοφιλία του workwear με το οποίο θα θεωρούταν ντροπή να κυκλοφορεί κανείς εκτός δουλειάς. Φυσικά, τα παραπάνω έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στις γραμμές των ρούχων βγάζοντας το skinny από το προσκήνιο και κάνοντας τα sneakers και τα trainers περήφανα περισσότερο για την τεχνολογία τους παρά για το design τους.

Σ’ όλα όσα ήδη αναφέρθηκαν, φυσικά, δεν έπαιξαν ρόλο μονάχα οι συνθήκες, οι ειδικοί και τα brands αλλά κι ορισμένοι άντρες που αποτελούν role models κι η επιρροή τους έδωσε την δυνατότητα ν΄ αλλάξουν μέσα σε μια δεκαετία πολλά από εκείνα που θεωρούνταν αμετάβλητα στην μόδα.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις ποιοι είναι αυτοί οι άνδρες:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×