Man Of Duty: Τα ζακάρ πουλόβερ είναι η λιγότερο κιτς Χριστουγεννιάτικη τάση που μπορείς να φορέσεις

Εκτός αν είσαι οπαδός των rom coms και θέλεις να βάλεις το «ugly sweater» σου και φέτος, οπότε πάμε πάσο.

Έχεις δει δέντρα να στολίζονται, φωτάκια να τοποθετούνται με χειρουργική ακρίβεια σε μπαλκόνια και αυλές, έχεις δει την play list του Netflix να ανανεώνεται και να γεμίζει ρομαντικές κομεντί τύπου «Love Actually». Kαι σίγουρα έχεις δει ότι τα ζαχαροπλαστεία πουλάνε ήδη κουραμπιέδες και μελομακάρονα, πράγμα που ίσως κάνει αυτήν την καραντίνα λιγότερο δυσβάσταχτη. Γιατί τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο «η πιο ωραία εποχή του χρόνου» για τους ρομαντικούς, είναι μία δόση αισιοδοξίας και παραμυθιού ακόμα και για τους πιο κυνικούς. Και εν μέσω lockdown όλοι την χρειαζόμαστε αυτήν τη «δόση».

Aυτό όμως δεν σημαίνει πως τα φετινά Χριστούγεννα πρέπει να σε βρουν με τα ίδια «άχαρα» κόκκινα πουλόβερ με ταράνδους και Άγιους Βασίληδες, όπως σε έβρισκαν τα προηγούμενα χρόνια που ήθελες να «κάνεις το χατίρι» της κοπέλας σου και να τα φορέσεις. Φέτος υπάρχει μία τάση, η οποία διαμορφώθηκε στα catwalks των μεγαλύτερων Οίκων Μόδας του εξωτερικού, που είναι εξίσου cozy, αλλά πολύ πιο κομψή και το όνομα αυτής είναι «ζακάρ».



Giorgio Armani F/W 2020-21


Το ζακάρ είναι ουσιαστικά μια τεχνική πλεξίματος και χρωστάει το όνομά του στον Joseph Marie Jacquard, ένα έμπορο από την Γαλλία. Ο Jacquard στις αρχές του 19ου αιώνα εφηύρε μια πρωτοποριακή νέα μορφή αργαλειού. Αυτός ο αργαλειός επέτρεπε την δημιουργία σχεδίων κατά την διάρκεια της πλέξης των υφασμάτων. Προς τιμήν του εφευρέτη του μηχάνημα πήρε το όνομά του. Με την πάροδο των χρόνων η έννοια της λέξης ζακάρ έγινε περισσότερο γενική και δεν αφορούσε αποκλειστικά το μηχάνημα, αλλά τα κομμάτια που προέρχονταν από αυτό. Σήμερα με τον όρο ζακάρ εννοούμε τα πουλόβερ (ή τις ζακέτες) με πλέξη που επιτρέπει την δημιουργία σχεδίων πάνω στο ύφασμα από το ίδιο νήμα και με το ίδιο ή διαφορετικό χρώμα.

Τα ζακάρ πουλόβερ που είδαμε για τη σεζόν F/W 2020-21 στις συλλογές των Οίκων Armani, Gucci, Berluti, Hermes και Paul Smith έχουν σοφιστικέ γραμμή, ευφάνταστα γραμμικά σχέδια και είναι η κομψή απάντηση στην ανάγκη για θαλπωρή και ζεστασιά που νιώθουμε όλοι -περισσότερο από ποτέ- αυτές τις ημέρες. Επίσης συνδυάζονται με κοτλέ παντελόνια, denim, ακόμα και υφασμάτινα βαμβακερά με μονόχρωμο πουκάμισο από μέσα (ο ορισμός του nerdy) και υπόσχονται να κάνουν τις ημέρες των εορτών (ειδικά) και του χειμώνα (γενικά) όσο πιο cool γίνονται. Με ένα ελαφρώς old school, αλλά πάντα επίκαιρο, τρόπο.

Δες επίσης: Style Evolution: O Leonardo DiCaprio δεν εξέλιξε το στυλ όσο την υποκριτική του

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×