Τα μυστικά του Beer Pairing: Αντίθεση, συμπλήρωμα ή ισορροπία;

Όπως συμβαίνει με το ντύσιμο, το ίδιο περίπου γίνεται και με το φαγητό. Υπάρχουν αμέτρητοι «άγραφοι» κανόνες και συμβουλές, που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τόσο το στυλ, όσο και το γεύμα του. Αυτό που έχει βέβαια σημασία στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του φαγητού, είναι πως «ζευγαρώνοντας» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πιάτο και το ποτό μας, θα κερδίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση. Σαφώς, μόνο ένας επαγγελματίας μάγειρας ή ένας έμπειρος γευσιγνώστης είναι σε θέση να γνωρίζουν, μέσα από αυτή την «πλούσια» παλέτα γεύσεων που υπάρχει, τι πάει καλύτερα με τι. Ωστόσο, έχοντας κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις κατά νου, να είσαι σίγουρος πως θα καταφέρεις να… πλοηγηθείς σαν γνήσιος καπετάνιος σε νέα, απρόσμενα γευστικά μονοπάτια! Ποια θα είναι όμως η «πυξίδα» σου σε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι;

Φυσικά, το «οικείο» εκείνο συστατικό που γνωρίζεις πως μπορεί να σου παρέχει ανεπανάληπτες εμπειρίες (και όχι μόνο γευστικές), δηλαδή η καλή σου φίλη, μπύρα. Η μπύρα, άλλωστε, είναι μία επιλογή που εμπιστεύονται όλοι οι καλοφαγάδες που δεν θέλουν να κάνουν καμία έκπτωση στο φαγητό τους. Ποιοι είμαστε εμείς άλλωστε για να τους αμφισβητήσουμε; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να σου προτείνουμε την απόλυτα δροσερή, αφιλτράριστη επιλογή όπως θα έκαναν και εκείνοι, καθώς και να σου αποκαλύψουμε μερικά από τα «μυστικά» τους, τα οποία θα σε παρακινήσουν για τις πιο ιδιαίτερες γευστικές αναζητήσεις.


«Παίζοντας» με τα κοινά χαρακτηριστικά

Για να δημιουργήσεις το «ιδανικό» ζευγάρι, θα πρέπει να εστιάσεις στις κοινές λεπτομέρειες μεταξύ πιάτου και ποτού, όπως για παράδειγμα την πικράδα. Αν υπάρχουν μάλιστα έντονα χαρακτηριστικά σε ένα φαγητό ή μία μπύρα, τόσο πιο «δυνατή» και έντονη θα είναι η δική σου απόλαυση. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει το ποτό να επισκιάζει το φαγητό ή να συμβαίνει το αντίστροφο. Ακριβώς για αυτό, η σταρένια, ελληνική μπύρα ΑΛΦΑ Weiss, είναι η επιλογή που θα κάνει κάθε συστατικό της συνταγής, μέχρι και το πιο «κρυμμένο» καρύκευμα, να… πολλαπλασιαστεί, την πιο «φρέσκια» πρώτη ύλη να αναδειχθεί, χωρίς να δημιουργήσει βέβαια γευστικές… παραφωνίες. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε… μερακλής την επιλέγει ως συνοδευτικό για ένα αυθεντικό παραδοσιακό μεσογειακό γεύμα με χωριάτικη, ντάκο, σουτζουκάκια, μουσακά, πάντα από τα πιο αγνά υλικά. Αυτή η ανεπαίσθητη «αλμύρα» που χαρακτηρίζει τα ελληνικά πιάτα, να είσαι σίγουρος πως «δένει» αριστουργηματικά με τη γλυκιά αίσθηση της αγαπημένης μας μπύρας.

Επενδύοντας στο «συμπλήρωμα» ή στην αντίθεση

Η πιο απλή τακτική βέβαια με την οποία μπορείς να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι, είναι αυτή του «συμπληρώματος» ή της αντίθεσης. «Μπλέκοντας» τροφές «πλούσιες» σε γεύση, όπως ένα καβουρδισμένο ψητό, με μία «πλούσια» σε γλυκές «νότες» μπύρα, θα έχεις δημιουργήσει ένα πεντανόστιμο «πάντρεμα», ενώ το αποτέλεσμα θα εκπλήξει ευχάριστα ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Όπως αντίστοιχα μπλέκοντας αλμυρές γεύσεις με γλυκές «νότες». Αυτός είναι και ο λόγος που ο χαρακτηριστικός φρουτώδης χαρακτήρας της ΑΛΦΑ Weiss, το ιδιαίτερο άρωμα με την ελαφρά πικράδα και το «γεμάτο» σώμα, την ανακηρύσσουν ως τον κατάλληλο «συνοδοιπόρο» για ένα γεύμα που περιλαμβάνει, ψάρι, κρέας, λαχανικά και ό,τι άλλο «τραβάει» η όρεξή σου. Ναι κι όμως, πάει με τα πάντα! Αν αναρωτιέσαι γιατί, να ξέρεις πως το «κλειδί» βρίσκεται στην ισορροπία! Η διακριτική αλλά ανεπανάληπτη γεύση της, είναι αυτή που σαν… μαέστρος «κρατάει» τα ινία της απολαυστικής αυτής «έκρηξης» γεύσεων που προκύπτουν στη γλώσσα σου, προσέχοντας ταυτόχρονα να μην «καπελώνει» η μία γεύση την άλλη.

Ένα δροσιστικό «σβήσιμο»

Μία λιγότερο γνωστή αλλά κάπως πιο… έμπειρη λειτουργία της μπύρας, είναι πως με αυτή μπορούμε να «κλείσουμε» ένα χορταστικό γεύμα. Όταν δηλαδή η μπύρα χρησιμοποιείται για να «ξεπλύνει» τη στοματική κοιλότητα από τις «δυνατές» γεύσεις που την κατέκλυσαν προηγουμένως. Η δροσερή, αναζωογονητική αλλά και «φυσική» γεύση της Άλφα Weiss, μας ανακουφίζει μετά από ένα νόστιμο αλλά «βαρύ» γεύμα, αρκεί φυσικά να γνωρίζουμε πώς θα τη σερβίρουμε, ώστε να μην χάσουμε ούτε στάλα απόλαυσης! Θα χρειαστεί να έχουμε το ποτήρι σε τέτοια θέση ώστε να σχηματίζει μία γωνία 45 μοιρών, σερβίροντας έτσι τα «πρώτα» ¾ του μπουκαλιού. Έπειτα, περιστρέφουμε με «κοφτές» κινήσεις τη φιάλη για να ανακατευτεί ακόμη καλύτερα η μαγιά που υπάρχει στον πάτο και αδειάζουμε γρήγορα το υπόλοιπο της μπύρας στο ποτήρι. 

Το νερό με τη βύνη κριθαριού και σιταριού, ο λυκίσκος και το εκχύλισμά του, δημιουργούν μία «καθαρή» αλλά ιδιαίτερη αίσθηση στον ουρανίσκο, ενώ η επίγευση μαγιάς «σηματοδοτεί» με τη μοναδική υφή της έναν μοναδικό, λαχταριστό «επίλογο» που θα επιμηκύνει για λίγο ακόμη την απόλαυση.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, να είσαι σίγουρος πως η εμπειρία του φαγητού, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια! Συνοδεύοντας με την ΑΛΦΑ Weiss τα γεύματά σου, θα έχεις την ευκαιρία να διακρίνεις με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία τι πάει καλύτερα με τι, τι αρέσει περισσότερο σε εσένα και να προχωρήσεις σε ακόμη πιο… ψαγμένους γευστικούς συνδυασμούς που θα σε κάνουν να χάσεις το μυαλό σου! Σε κάθε περίπτωση, το φαγητό (όπως και το ντύσιμο) είναι μία υπόθεση προσωπική άρα και υποκειμενική, όπου ο καθένας έχει μία δική του κοσμοθεωρία γύρω από τις γεύσεις και τα αρώματα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×