Πώς θα φτιάξεις σαν επαγγελματίας την aglio e olio

Η σπουδαιότερη μακαρονάδα του πλανήτη θέλει λάδι και σκόρδο. 

Δεν είναι τυχαίο που τα πιο γευστικά πιάτα έχουν έρθει από τις φτωχότερες κουζίνες του πλανήτη. Ούτε το ότι οι πιο απλές συνταγές εκεί έξω τείνουν να κερδίζουν το κοινό, ακριβώς για το γεγονός ότι είναι minimal. Στην Ιταλία, υπάρχουν δύο μακαρονάδες που προασπίζουν αυτή την άποψη. Η cacio e pepe και η aglio e olio. Και σήμερα θα ασχοληθούμε με την δεύτερη.

Έχουμε ξαναπεί για το μεγαλείο της ιταλικής κουζίνας, αλλά και τα κοινά της με την ελληνική εξαιτίας των περίφημων πρώτων υλών. Παρότι δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα primi piatti, η εν λόγω μακαρονάδα υπάρχει στα μαγειρικά βιβλία από το 1837 και θεωρείται μία από τις πιο χαρακτηριστικές που μπορείς να δοκιμάσεις σε ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο. Αλλά δεν είναι ανάγκη να το παραγγείλεις. Μάθε να την φτιάχνεις σπίτι.

Θα χρειαστείς

1 πακέτο μακαρόνια Νο6
Φρέσκο μαϊντανό
6 σκελίδες σκόρδο
Μπούκοβο
80-100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. φρέσκια παρμεζάνα

Πώς θα την φτιάξεις

Στόχος για τα μακαρόνια είναι να γίνουν al dente. Αυτό σημαίνει πως θα τα βράσεις σε αλατισμένο νερό περίπου 1-1,5 λεπτό λιγότερο από όσο λέει πάνω το πακέτο. Παράλληλα ετοιμάζεις ένα μεγάλο τηγάνι για να ετοιμάσεις την σάλτσα. Θα έχεις κόψει τις σκελίδες του σκόρδου σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες μπορείς. Αυτό θα επιτρέψει στο σκόρδο να αναδείξει καλύτερα το άρωμά του μέσα από το ελαιόλαδο, το οποίο θα ψήνεται σε χαμηλή φωτιά ώστε να μην κάψει το λάδι. Στο λάδι προσθέτεις φρεσκοκομμένο πιπέρι, μπούκοβο (σ.σ.: 1-2 πρέζες είναι αρκετές για ισορροπημένη γεύση) και ξεκινάς να ανακατεύεις. Όταν θα δεις το σκόρδο να αποκτά ξανθό χρώμα, σημαίνει πως η σάλτσα λαδιού είναι έτοιμη. Σε αυτό το σημείο, θα ρίξεις δύο κουταλιές της σούπας νερό από την κατσαρόλα των μακαρονιών μέσα στο τηγάνι.

Σουρώνεις τα μακαρόνια, τα βάζεις στο τηγάνι και τα ψήνεις σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας. Βγάζεις το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτεις την παρμεζάνα και το φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρεις προσθέτοντας επιπλέον παρμεζάνα και, αν το επιθυμείς, επιπλέον πιπέρι.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×