Χαλλούμι 2600 ετών ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι

Τωρα το μόνο που μένει είναι να ανακαλύψουν και φέτα που έφτιαξαν Βίκινγκς στη Δανία και να γίνουμε μπίλιες.

Μια τρομερή ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι του αιγυπτιακού υπουργείου αρχαιοτήτων που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους αρχαίους λαούς της Μεσογείου. Ανάμεσα στα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν και διατηρημένα κομμάτια τυριού από αιγοπρόβειο γάλα. Μπορεί να μην ήταν σε φαγώσιμη κατάσταση, αλλά είχε ακόμα τη μαστιχωτή υφή του γνωστού κυπριακού τυριού. 

 

 

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί με το τυρί, και ειδικά τα χαραγμένα γραπτά, δείχνουν ότι το τυρί το έπηξαν κάπου μεταξύ 26ης και 27ης δυναστείας, άρα μπορεί να είναι και του 604 π.Χ. Δεν είναι το αρχαιότερο κομμάτι τυριού που έχει ανακαλυφθεί, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βγάλει στο φως και τυρί ηλικίας 3.200 ετών.

Σου έχουμε γράψει για το ελληνικό χαλλούμι το οποίο δεν εκτιμάμε καθόλου.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, Δρ Μουσταφά Βαζίρι εξήγησε ότι πρόκειται για το τυρί haram που ήταν ευρέως γνωστό στην Αρχαία Αίγυπτο και την ευρύτερη Μεσόγειο, ένα τυρί που αργότερα ονομάστηκε haloum από τους Κόπτες και από εκεί και το γνωστό σε όλους μας χαλλούμι που είναι εκλεκτός μεζές όταν ψήνεται. 

 

 

Ελπίζουμε το εύρημα αυτό να μην ανοίξει την όρεξη (διπλής) για οικιοποίηση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά να είναι ένας πυλώνας σύσφιξης σχέσεων και ομαλής γειτονίας μεταξύ των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ίδια ανασκαφή βρέθηκαν και άλλα σφραγισμένα σκεύη τα οποία δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα με τις επόμενες ημέρες να αναμένεται να δώσουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×