Τα μυστικά για τέλειο μπάρμπεκιου με κοτόπουλο

Όλοι το φοβούνται, αλλά με τα σωστά βήματα θα κάνεις θαύματα.

Ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει να ψήνει κοτόπουλο γιατί το φοβάται. Μην τυχόν και δεν ψηθεί καλά, μην πάθει σαλμονέλα, αλλά και μήπως το στεγνώσει ή το καρβουνιάσει. Το κοτόπουλο όμως δεν είναι δα και τόσο δύσκολο, απλά θέλει προσοχή και μερικά μικρά τρικ ώστε να πετύχεις την επιθυμητή γεύση.

 

 

 

Άλειψε το ενώ ψήνεται

Ετοίμασε ένα μικρό μπολ γεμάτο με σπιτική σάλτσα ή την αγαπημένη σου σάλτσα μπάρμπεκιου και έχε πρόχειρο ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής. Άλειψε το κοτόπουλο με τη σάλτσα μπάρμπεκιου ενώ ψήνεται το κοτόπουλο, ώστε να εξασφαλιστεί η γεύση σε όλη του την επιφάνεια.

Άλλη η επάλειψη στο μπάρμπεκιου και άλλη η μαρινάδα

Κάνουμε μαρινάρισμα για να δώσουμε πιο πλούσια γεύση και να μαλακώσουμε το κρέας. Μπορείς να φτιάξεις την κλασσική που χρησιμοποιούμε στo κοτόπουλο BBQ και περιλαμβάνει γάλα (οι Αμερικανοί βάζουν βουτυρόγαλα), αλάτι, μαύρο πιπέρι, σκόνη κρεμμυδιού και σκόνη σκόρδου. Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη επανασφραγιζόμενη σακούλα ή ένα μεγάλο μπολ και περιχύστε το με τη μαρινάδα. Άφησέ το  να μαριναριστεί για τουλάχιστον μία ώρα αν θα το ψήσεις την ίδια μέρα ή όλη τη νύχτα αν είναι να ψηθεί την επόμενη.

 

 

Φρόντισε να κοιτάς την θερμοκρασία

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αν μαγειρεύεις ολόκληρο το κοτόπουλο ή στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλο – καθότι κινδυνεύεις να τα αφήσεις να στεγνώσουν με το υπερβολικό ψήσιμο. Τοποθέτησε το θερμόμετρο κρέατος στο παχύτερο μέρος του κοτόπουλου ανά δέκα περίπου λεπτά για να παρακολουθείτε την εσωτερική του θερμοκρασία. Το επιθυμητό είναι περίπου 74 βαθμοί Κελσίου.

Διάβασε επίσης: Πώς θα γίνεις ο ύψιστος ψήστης

Αποφάσισε τι τύπου grill θα χρησιμοποιήσεις

Τόσο τα κάρβουνα όσο και το γκάζι θα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά η διαδικασία που θα ακολουθήσεις διαφέρει. Στην περίπτωση που αποφασίσεις να ψήσεις με κάρβουνα, πρέπει να θυμάσαι ότι θα είναι δυσκολότερο να ελέγξεις την θερμοκρασία, οπότε φρόντισε να έχεις αρκετά κάρβουνα. Αντιστοίχως, προσοχή στις εστίες του γκαζιού και πόση θερμότητα παράγεις. Μην ξεχνάς πως όταν κλείνεις το καπάκι της ψησταριάς γκαζιού, η εσωτερική θερμότητα που παράγεται είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

 

Φρόντισε να το γυρνάς συχνά

Υπάρχουν καλοί λόγοι για να αναποδογυρίζεις το κοτόπουλο ενώ το ψήνεις. Το πρώτο είναι να γίνει η πέτσα του όσο πιο τραγανή γίνεται. Μην ξεχνάς ότι το με την συχνή επάλειψη σάλτσας, δημιουργείται υγρασία και το να πετύχεις τραγανή  επιφάνεια γίνεται πιο δύσκολο. Οπότε παίξε προσεκτικά με την θερμότητα.  Ο δεύτερος λόγος είναι να δημιουργήσεις μια κολλώδη κρούστα σάλτσας μπάρμπεκιου που είναι κλασικό χαρακτηριστικό του ψημένου μαριναρισμένου κοτόπουλου. Συχνά γυρίσματα λοιπόν για να μην αρπάξει.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×