Το «Ό,τι Θες» δίνει στο αντικριστό την περήφανη ταυτότητα που του αξίζει

Ο Μιχάλης Μανουράς και η οικογένεια του, κράτησαν την παράδοση της γεύσης χάρη στην παράδοση των βοσκών του Ψηλορείτη.

Σε μία Ελλάδα που ξεχωρίζει στο εξωτερικό για τις γεύσεις της και τα εδέσματά της, τόσο οι  Έλληνες όσο και οι τουρίστες γνωρίζουν πλέον μία μεγάλη διαφοροποίηση για την οποία οι Κρητικοί μιλούσαν εδώ και χρόνια: πως η Κρητική κουζίνα, δεν έχει καμία σχέση με την μεσογειακή. Σίγουρα θα βρεις κοινά στοιχεία και κοινές πρώτες ύλες, αλλά σε έναν παραμυθένιο κόσμο ξεχωριστής γεύσης όπως αυτόν της Κρήτης, πρέπει να τον γνωρίσεις από κοντά για να τον τιμήσεις όπως του αξίζει.

Και μπορεί οι μαραθόπιτες και οι κοχλιοί και η στάκα να είναι ξακουστά από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, αλλά το κρέας που θα σου ετοιμάσει ένας αυθεντικός Κρητικός, θα το κάνει από πάππου προς πάππου. Ή τουλάχιστον, αν αυτό δεν το κάνουν όλοι οι Κρητικοί, μπορείς να είσαι βέβαιος πως το κάνει η οικογένεια Μανουρά στο Ηράκλειο με το «Ό,τι Θες», με το κρέας να έχει τον πρώτο λόγο, σε ένα ατόφιο και επικώς πεντανόστιμο μενού, που ξεκινάει από τα μαγειρευτά και της ώρας και φτάνει μέχρι τις σούβλες και τα αντικριστά. Το τελευταίο όμως δεν είναι τυχαίο. Διότι ο Μιχάλης Μανουράς με τον αδερφό του και τα ξαδέρφια του, προέρχονται κατευθείαν από την καρδιά των παραγωγών της Κρήτης, άνθρωποι από σόι βοσκών του Ψηλορείτη και πλέον ειδικοί να σου μιλήσαν για το περίφημο οφτό.  

«Το αντικριστό ξεκίνησε για να καλύψει τις ανάγκες των βοσκών που έμεναν στα βουνά για να είναι κοντά στα κοπάδια τους. Αφού πρώτα έβαζαν στο παιχνίδι το αλάτι που είναι και φυσικό συστατικό για την συντήρηση, στη συνέχεια έψηναν το ζώο. Έτρωγαν το ζεστό κομμάτι που μόλις είχε ψηθεί και στη συνέχεια κρατούσαν τα υπόλοιπα κομμάτια που μπορεί να τα κατανάλωναν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μην ξεχνάμε πως ένας βοσκός μπορούσε να λείπει έξι μήνες για να είναι κοντά στα κοπάδια του» λέει ο Μιχάλης Μανουράς, που η οικογένειά του έχει στην κτηνοτροφική παραγωγή πάνω από 25.000 ζώα.

 

 

Το «Ό,τι Θες» ξεκίνησε να ψήνει στο Ηράκλειο το 2009. Ο Μιχάλης έχει υπάρξει πρωταγωνιστής σε πολλά αφιερώματα που έχουν γίνει κατά καιρούς, με την οικογένεια του να τιμάει το παραδοσιακό ψήσιμο στο αντικριστό, όπως ακριβώς το έμαθε από τον πατέρα του και τον παππού του και όπως και εκείνοι με τη σειρά τους το έμαθαν από τους δικούς τους. Τι έχεις ουσιαστικά; Μία οικογένεια βοσκών που αυτή τη στιγμή διαθέτουν και κρεοπωλείο και που φροντίζουν τα ίδια ακριβώς κρέατα, όλα ελληνικής εγχώριας παραγωγής της οικογένειας, να σερβιρίζονται στα πιάτα μας με τον ίδιο τρόπο που σερβίρεται και στα δικά τους. «Στο μαγαζί δεν υπάρχει τίποτε κατεψυγμένο. Από τα χοιρινά και τα κοτόπουλα μέχρι και την πατάτα. Όλα είναι φρέσκα και το θεωρούμε άλλωστε καθήκον μας σαν μία γνήσια κτηνοτροφική οικογένεια της Κρήτης» συμπληρώνει ο Μιχάλης Μανουράς.

 

 

Η ποιότητα και η έμφαση στην παράδοση, είναι τα πράγματα που χαρακτηρίζουν το «Ό,τι θες». Σε μία Ελλάδα που έχει ηθικό καθήκον να κρατήσει την ταυτότητα της αναλλοίωτη, δεν μπορεί να λείπει η κουζίνα της και όλα όσα έχει προσφέρει το σπουδαίο νησί που λέγεται Κρήτη. Η οικογένεια Μανουρά ωστόσο, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τα πράγματα, τόσο για τους Έλληνες που θέλουν να απολαύσουν το αντικριστό στην παραδοσιακή πεντανόστιμη εκδοχή του, όσο και για τους τουρίστες που θέλουν να μυηθούν στην καλύτερη εκτέλεση του πιο διθυραμβικού κρέατος.

 

 

 

Θα μπορούσαμε να πούμε υπεύθυνα, πως το κρέας και ειδικά το αντικριστό, έχουν τον δικό τους ναό στο Ηράκλειο. Το «Ό,τι Θες» του Μιχάλη Μανουρά, που έκανε πραγματικότητα όλα εκείνα που κράτησαν στην καρδιά και στην παράδοση ο πατέρας και ο παππούς του και όπως φροντίζει να κάνει η οικογένεια εδώ και χρόνια. Με αγάπη και σεβασμό για το κάθε πιάτο που σερβίρεται μπροστά σου και δηλώνει την περήφανη ιστορία της κουζίνας της Κρήτης.

Λεωφόρος Νικολάου Πλαστήρα 85, Ηράκλειο, τηλέφωνο 281 022 6870

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×