Η πρότασή μας για Σινεμά: «Capernaum»

Άδικα νομίζεις κέρδισε 15λεπτο standing ovation στο Φεστιβάλ Καννών;

Δεν είναι από τις ταινίες που σου γεμίζουν αρχικά το μάτι, ωστόσο είναι από αυτές που σε τραβούν σαν μαγνήτης μόνο το τρέιλερ τους να δεις. Πρόκειται για την ταινία που έχει κάνει ντόρο σε ολόκληρο τον κόσμο, το λιβανέζικο δράμα που κέρδισε ειδικό βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και μία θέση στις Υποψήφιες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στη βραδιά των Όσκαρ που πλησιάζει. Το πολυαναμενόμενο, «Capernaum».

 

Η πλοκή

Το φιλμ κινείται στους ρυθμούς του 12χρονου Λιβανέζου, Zain (Zain Al Rafeea) ο οποίος βιώνει τη δύσκολη καθημερινότητα με την πολυμελή οικογένειά του σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Βηρυτού. Μην σε ξεγελά όμως η ηλικία του, καθώς είναι ο τύπος που ζει ουσιαστικά την οικογένειά του, δουλεύοντας, κλέβοντας, παρακολουθώντας όμως παράλληλα τους γονείς του να εκμεταλλεύονται εκείνον και τα αδέρφια του.

Όταν όμως αυτοί «πουλάνε» τη συνομήλικη αδερφή του σε έναν ενήλικα για να την παντρευτεί, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκές ενοίκιο για το διαμέρισμα στο οποίο μένουν, ο Ζain θα φύγει από το σπίτι. Μέσα από την περιπλάνησή του στα στενά και κακόφημα σοκάκια της Βηρυτού, ο 12χρονος θα γνωρίσει την εξίσου φτωχή Rahil (Yordanos Shiferaw) η οποία πασχίζει να μείνει παράνομα στη χώρα (τα χαρτιά της έχουν λήξει), ενώ προσπαθεί να μεγαλώσει το μωρό της. Οι δυο τους αναπτύσσουν σχέση αλληλεγγύης και φιλίας, ενώ θα προστατέψουν με νύχια και με δόντια ο ένας τον άλλον καθώς έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα νομίζουν.

 

 

Μια ταινία που έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια και κριτικές, η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Nadine Labaki απολαμβάνει τρομερής αναγνώρισης, ενώ εντύπωση κάνει το μοναδικό standing ovation που γνώρισε το φιλμ την ημέρα πρεμιέρας του στο Φεστιβάλ Καννών.

Δείτε περισσότερα από την ταινία στο παρακάτω άλμπουμ:

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×