Γιατί είναι τόσο λατρεμένη πόλη το Εδιμβούργο;

Ο Κώστας Χρήστου, με παππού Σκωτσέζο, προφανώς μπορεί να δώσει μια απάντηση της προκοπής.

Είναι από τους διασημότερους προορισμούς στην Ευρώπη – αν όχι ο διασημότερος. Μία πόλη που την ερωτεύεται κάθε ταξιδιώτης και η οποία κρατάει ψηλά την Σκωτσέζικη υπερηφάνεια. Χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στην εποχή του Διαφωτισμού, αλλά καταφέρνει να γοητεύσει τον κόσμο του μέχρι σήμερα. Αν αγαπάς τα ταξίδια και ψάχνεις για προορισμούς που θ’ ανοίξουν μυαλό και αισθήσεις, το καμάρι των Highlanders είναι η επόμενη στάση σου. Τρεις μέρες αρκούν για να γνωρίσεις τα «σιγουράκια» που έχει να σου προσφέρει η πόλη. 

Τα βασικά αξιοθέατα

Ο παππούς μου μεγάλωσε στο Ινβερνές, αλλά δήλωνε ερωτευμένος με το Εδιμβούργο. Συνήθιζε να λέει ότι «Δεν ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο Εδιμβούργο μέχρι ν’ αντικρίσεις το Κάστρο. Μετά, ξέρεις ότι είσαι σπίτι σου». Με την ίδια περηφάνια που το αντικρίζουν οι Σκωτσέζοι, το κάνουν και οι τουρίστες οι οποίοι ξεπερνούν ετησίως το 1,5 εκατομμύριο. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και παρότι η επίσκεψη του θεωρείται «κλισέ» είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου θα σε ταξιδέψει σε μεσαιωνικές εποχές, τόσο για το γεγονός ότι διατηρείται σε άριστη κατάσταση, όσο και για το ότι υπάρχουν μουσεία και εκθέσεις στα τμήματα του που θα αποδειχθούν άκρως διδαχτικά και εντυπωσιακά.

Σε παρόμοιο μοτίβο, διατηρώντας πάντα την μεσαιωνική αίγλη στην αρχιτεκτονική, κινούνται ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος και το Εθνικό Σκωτσέζικο Μουσείο. Στο δεύτερο, οι λάτρεις της ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλη την πορεία της χώρας ανά έτη μέσα από πίνακες και εκθέματα χιλιάδων ετών. Ο Κήπος από την άλλη αποτελεί must προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Εκτός του ότι αποτελεί το ανεπίσημο «σπίτι» της παγκόσμιας βοτανικής επιστήμης, τα 35.000 περίπου φυτά που βρίσκονται στο δημόσιο πάρκο προέρχονται από 17.000 διαφορετικά είδη απ’ όλο τον κόσμο. Χώρια που μία βόλτα στον καταπράσινο αυτό Παράδεισο, θα σε κάνει να επανεκτιμήσεις τις ομορφιές της φύσης. Όσοι δεν βαριούνται τις περιηγήσεις, αξίζει να επισκεφθούν το Holyrood Park και να απολαύσουν τη θέα απόν λόφο Carlton για μπόλικες selfies.

 

Κάτι για το στομάχι και τον ουρανίσκο

Το Εδιμβούργο, για να το απολαύσεις όπως του αξίζει, πρέπει να το περπατήσεις. Και ο δρόμος που θα τραβήξει από μόνος του την προσοχή σου με τα επιβλητικά του κτίρια, είναι αναμφισβήτητα το Royal Mile, που συνδέει το Κάστρο με το Holyrood. Το περπάτημα είναι και μία καλή αφορμή για ψώνια, από μαγαζιά που πωλούν ουίσκι ανεξάρτητων παραγωγών, μέχρι σουβενίρ και ήδη ρουχισμού. Η οδός χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, οπότε εξερεύνησε τη με την ησυχία σου και το πιο πιθανό είναι πως θα βρεις κάτι για να φέρεις πίσω. 

Το φαγητό είναι τεράστια υπόθεση ειδικά όταν δεν θέλεις να σκοτώσεις την τσέπη σου. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετές value-for-money επιλογές που θα σε αφήσουν ικανοποιημένο χωρίς να χρειαστεί να ξεφύγεις από το budget σου.

Έχουμε και λέμε:

 

Mimi’s Bakehouse για οτιδήποτε σε πρωινό και Falko Konditormeister για να σκοτώσεις την πείνα με «σαντουιτσοείδη». Για όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας υπάρχουν αρκετές επιλογές. Από παραδοσιακές σκωτσέζικες συνταγές (Oink Grassmarket), μέχρι μεξικάνικο (Los Cardos), ανατολίτικο (Hanedan-Kebab Mahal) αλλά και burger (Holyrood 9A).

Το μεγάλου ατού ωστόσο, είναι οι pubs. Οι περισσότερες pubs στο Εδιμβούργο έχουν την δική τους παραγωγή σε μπίρα και ουίσκι αλλά και πολλές γευστικές προτάσεις που ενδείκνυνται για καλοφαγάδες. Η πιο oldschool στην περιοχή - που η μόνη «μουσική» είναι οι αγριοφωνάρες των θαμώνων ενώ βλέπουν μπάλα - είναι  αναμφισβήτητα η Thompson’s  που αποτελεί νούμερο ένα προορισμό για αντροπαρέες. Για ποτό – και για όσους είναι λάτρεις των cocktails - θα βρουν παρηγοριά σε μπαρς όπως το Southern, το Kilderkin και το ιστορικό Sheep Heid Inn. Μιας και μιλάμε για ποτό, το Εδιμβούργο αποτελεί μια καλή ευκαιρία και για επισκέψεις στα αποστακτήρια της πόλης.Scotch Whiskey Experience για τους παραδοσιακούς και Pickering’s Gin για όσους ξέρουν να εκτιμήσουν την αληθινή υπεροχή του σκωτσέζικου gin.

Κάτι ακόμα...

Μία καλή κίνηση πριν ξεκινήσεις το ταξίδι, είναι να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης για τυχόν φεστιβάλ που φιλοξενεί η όλη. Και πίστεψε μας, είναι πολλά. Από θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, μέχρι Whiskey Nights και Pie Days. Αν σχεδιάζεις να είσαι εκεί για Πρωτοχρονιά, θα έχεις την τύχη να μυηθείς στο άκρως μαγευτικό και παγανιστικό Hogmanay, μία εμπειρία που δεν πρόκειται να βιώσεις πουθενά αλλού.

Το σημαντικότερο με τη συγκεκριμένη πόλη, είναι ότι καταφέρνει να διατηρεί ζωντανή την παράδοση σε κάθε σημείο που θα επισκεφθείς. Σέβεται τους επισκέπτες της, αλλά κυρίως σέβεται την ίδια της την ιστορία. Και το δείχνει τόσο μέσα από την άριστη οργάνωση του, όσο και από το πλήθος των δραστηριοτήτων που προσφέρει στον κόσμο. Δραστηριότητες που θα σε κάνουν λίγο πιο σοφό. Και σίγουρα ευτυχισμένο.

Άλλωστε όπως λένε και οι ίδιοι οι ντόπιοι, «Η ζωή είναι μικρή για να είσαι μίζερος. Θα έχεις χρόνο γι’ αυτό όταν πεθάνεις».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης ×